Wednesday 26 April 2017

Mitä tehdä Abu Dhabissa?


Matkavinkkejä Abu Dhabin suunnalle kysellään aina välillä, joten tässä niitä olisi vähän kattavampikin paketti.

Vieraile Sheikh Zayedin moskeijassa

En voi tarpeeksi hehkuttaa sitä, miten upea tämä kaupunkimme suurmoskeija on. Vierailu kannattaa ajoittaa mille tahansa muulle päivälle paitsi perjantaille, sillä silloin on rukouspäivä ja moskeija on suurilta osin päivää turisteilta suljettu. Moskeijaan meno on ilmaista, ja paikan päältä saa itselleen abayan käynnin ajaksi. Moskeijalla on tavallisesti aika paljon turisteja. Kengät jätetään ulkopuolelle, ja pääset viileää marmorilattiaa pitkin pääsaliin. Moskeijan sisältä löytyy maailman isoin kristallikruunu ja taidokkaasti tehty kokolattiamatto, arabialaista taidetta unohtamatta.

Vinkki: Moskeija näyttää upealta päivänvalossa, mutta auringon laskettua se on jopa taianomainen. Ajoita käyntisi siten, että saavut ennen auringonlaskua, täten kokemus moskeijan näkemisestä on vielä hienompi.



 Kiertele museoita ja tutustu Emiraattien historiaan

Emiraattien historiaan voit tutustua muun muassa Qasr Al-Hosn näyttelyssä tai Heritage Villagessa. Museoita on tällä suunnalla muitakin ja moni jo odottaa erityisesti Louvren avautumista. Se ei ole kuitenkaan vielä yleisölle avoin, mutta on tiedotettu, että any day now… Tosin se todennäköisesti tarkoittaa, että vuoden 2018 puolella.

Aamukävely Cornichella

Abu Dhabin rantaa pitkin menee useita kilometrejä pitkä kävelykatu, Corniche. Vuoden viileämpään aikaan kävelykadulla näkee paljon ihmisiä juoksemassa tai kävelemässä. Cornichelta käsin voit nähdä kaupungin rantaviivaa ja rakennuksia. Huomioi, että kadun vieressä kulkee myös vilkas autotie.


Rentouttava rantapäivä Saadiyat Beach Clubilla

Päivä Saadiyat Beach Clubilla on kaukana arjesta - se on luksusta. Saadiyat Island sijaitsee noin vartin ajomatkan päästä Abu Dhabin keskustasta, ja vaikka se on saari, niin sinne voi ajaa autolla. Sisään päästyäsi voit valita aurinkotuolisi uima-altaan läheisyydestä tai suoraa rannalta, tai jos haluat kokemuksesta erilaisen, niin voit valita vaikka kokonaan oman cabanan. Pyyhkeet tulevat talon puolesta ja pullovesikin on ilmaista. Voit nauttia lounaan auringonoton lomassa ja jos mielesi tekee drinkkiä, niin täällä tarjoillaan myös alkoholia. Nautinnon maksimoidaksesi voit juoda kookosvettä suoraa kookospähkinästä ja syventyä lempikirjasi tapahtumiin. Sinulla on mahdollisuus mennä myös rannalle kävelemään tai uimaan, ja sieltä voitkin löytää kauniita simpukoita. Uima-allas suljetaan auringonlaskun aikoihin, ja nautittuasi päivän valosta, voit suunnata sisätiloihin spahan. Spassa on sauna (kyllä, sellainen suomalainen!), höyryhuone, kylmäallas ja lämmin poreallas, rentoutumishuone, suihkuhuoneet, pukuhuoneet ja vessat. Suihkutiloista löydät shampoota, hoitoainetta ja suihkusaippuaa.


Tarvitset mukaan aurinkovoidetta, aurinkolasit, uimapuvun tai bikinit ja lompakon. Lysti kustantaa aikuiselta arkipäivänä AED 220, pariskunnalta AED 370, 13-17-vuotiaalta nuorelta AED 110 ja 3-13-vuotiaalta lapselta AED 75. HUOMIOI, että viikonloppuisin (pe-la) ja juhlapyhinä nämä sisäänpääsyhinnat tuplaantuvat (paitsi pienten lasten osalta). Kannattaa siis ajoittaa vierailu arkipäivälle. Ruuista ja juomista veloitetaan erikseen.


Rentouttava rantapäivä tai iltakävely Saadiyat Public Beachilla

Jos haluat rannalle, mutta et halua kuluttaa siihen suuria summia, voit viettää rantapäivän Saadiyat Islandin Public Beachilla. Ranta sijaitsee myös Saadiyat Islandilla vartin päässä Abu Dhabin keskustasta. Sisäänpääsy kustantaa AED 25 aikuiselta. Ikävä kyllä lasten hinnastoa en löytänyt mistään, mutta oletan hinnan olevan tämän tai halvempi. Alueella on vessat, pukuhuoneet, suihkut sekä aurinkotuoleja. Paikalta löytyy myös kioski ja jäätelökoju. Koska Saadiyat Islandin heikkaranta on pitkä, tämä on ihan samaa rantaa kuin Saadiyat Beach Clubin ranta, n. 20min kävelymatkan päässä tosin.

Olemme menneet rannalle muutaman kerran illalla kävelylle ennen auringonlaskua. Public Beachilta on kiva kävellä rannan suuntaisesti oikealle, kerätä matkan varrelta simpukoita ja mennä lasilliselle vaikka Saadiyat Beach Clubin puolelle. Sieltä saa myös taksin helposti.



Koe perjantaibrunssi

Olet todennäköisesti käynyt perjantaibrunssilla jos asut Emiraateissa, mutta jos et asu tällä suunnalla, niin tämä on sinulle uusi juttu. Perjantaibrunssi järjestetään monissa hotelleissa ja ravintoloissa perjantaipäivisin, ja isäänpääsymaksulla saa syödä ja juoda niin paljon kuin haluaa. Vaihtoehtona on myös brunssi, mihin sisältyy alkoholitarjoilu. Oma suosikkini on Shangri-la hotellin Sofra Bld, missä on livemusiikkia, upeita ruokia eri puolilta maailmaa (erityisesti aasialaiset ruuat ja osterit ovat mieleeni) ja hyviä margaritoja. Muut brunssit tuskin kalpenevat tälle, vaan valinnanvaraa löytyy. Brunssi kannattaa varata etukäteen, sillä ne myydään usein loppuun.

Osallistu aavikkosafarille

Monet eri firmat järjestävät aavikkosafareita, me olemme käyttäneet Desert Rose nimistä firmaa. Safari kannattaa varata etukäteen ja safaripäivänä auto tulee hakemaan teidät suoraa hotellilta. Abu Dhabista ajetaan n. tunnin verran pois päin ja jossain kohtaa matkaa siirrytäänkin autotieltä keskelle aavikkoa - kirjaimellisesti. Kuskit ajeluttavat kyytiläisiä pitkin korkeitakin dyynejä, mikä on monelle ollut hauska kokemus. Päivän aikana pääset katsomaan kameleita ja haukkoja, syömään arabialaista ruokaa ja katsomaan arabialaista tanssia. Safarilla on mahdollisuus myös koittaa hiekkalautailua, shishan polttamista ja halukkaat saavat myös hennatatuoinnin. Safarin päätteeksi sinut tuodaan takaisin hotellille. Lysti kustantaa yhdeltä henkilöltä noin AED 300.


Tee päiväretki Dubaihin

Dubaihin pääsee sekä bussilla että taksilla. Bussilla matka kustantaa noin AED 25 suuntaansa ja taksilla sama matka on noin AED 300 suuntaansa. Dubai on melko lähellä (n. 1,5h ajomatkan päässä), joten samaan lomaan voi yhdistää kaksi eri kohdetta. Dubain nähtävyyksiä ovat mm. maailman korkein rakennus Burj Khalifa ja maailman suurin ostoskeskus Dubai Mall. Kävin aiemmin perheeni kanssa Dubaissa sijaitsevassa Butterfly Gardenissa, josta pidimme paljon. En tässä keskity kuitenkaan sen enempää Dubaihin, sillä en voi sanoa tuntevani kaupunkia juurikaan.


Vieraile kullanhohtoisessa Emirates Palacessa

Vierailu Emirates Palacessa on maksuton. Voit saapua taksilla suoraa pääovelle ja kävellä sisälle. Sisällä voit ihailla arkkitehtuuria ja taidetta, bling blingiä löytyy. Maistuisiko kahvi ja leivos kultahipuilla? Täältä löytyy. Emirates Palacen sisällä on pari turistikauppaa ja hienompia korukauppoja, missä itselläni meni vallan pää pyörälle kaikesta siitä kimalluksesta. Emirates Palacessa on mahdollisuus nauttia high tea tai vaikka perjantaibrunssi. Pukukoodina siisti vaatetus. Tosin viime viikolla näin aasialaisia tyttöjä minishortteissa ja narutopeissa täällä...


Näe kaupunki lintuperspektiivistä Etihad Towersista käsin

Etihad Towers sijaitsee Cornichella, aivan Emirates Palacen lähellä. Etihad Towersissa on mahdollisuus päästä katsomaan kaupunkia heidän näköalapaikaltaan, 300 metrin korkeudelta, kerroksesta 74. Erityisen hienoja näköaloja on luvassa, sillä lähistöllä on Emirates Palace sekä hallitsijan uusi ja vanha palatsi. Pääsy näköalapaikalle kustantaa AED 75/hlö (ja jos oikein ymmärsin, niin AED 50 voi tästä summasta käyttää virvokkeiden ostamiseen).


Shop till you drop

Shoppailumahdollisuuksia löytyy, onhan tänne ripoteltu ostoskeskuksia enemmän kuin tarpeeksi. Oma suosikkini on Abu Dhabi Mall, joka on kompaktin kokoinen. Jos haluaa enemmän valikoimaa, niin suuntaisin Yas Islandin Yas Mallille, siellä saa kulutettua tunnin jos toisenkin...tai koko päivän. Sieltä löytyy vaatekauppoja, sisustusliikkeitä, iso karkkikauppa, paljon ravintoloita ja paljon muuta. Valitse mukavat kengät jalkaan! High end brändejä haluavalle neuvoisin reitin Galleria Malliin Al Maryah Islandille, eli meidän naapurisaarelle. Sieltä löytyy mm. Louis Vuittonin ja Pradan liikkeet, sekä kivoja kahviloita ja hyvä sushipaikka nimeltä Sushi Art. Meikkejä haluavalle tiedoksi, että Sephoran liikkeet löytyvät ainakin Al Wahda Mallilta, Abu Dhabi Mallilta, Galleria Mallilta ja Yas Mallilta. Tuliaisia voi ostaa vaikka WTC Mallin Souqista. Hintataso on joidenkin brändien ja tuotteiden kohdalla reippaasti kalliimpi kuin Euroopassa, joten siihen kannattaa kiinnittää huomiota. Hinnoista yleisesti sen verran, että jos jaat hintalapussa olevan lukeman neljällä, olet lähellä sen euromääräistä arvoa. Esimerkiksi AED 100 = 25 euroa.


Suuntaa viheriölle

Abu Dhabista löytyy useampikin golfkenttä. En itse golffaa, mutta olen vieraillut kentillä ystävieni mukana muutamia kertoja. Lähempänä keskustaa on Abu Dhabi City Golf Club, lähempänä lentokenttää on Abu Dhabi Golf Club ja Saadiyat islandilla on vielä Saadiyat Beach Golf Club.

Tutustu alueen mangovemetsään kajakkireissulla

Eastern Mangroves hotellin takaa lähtee kahdenkin eri firman kajakkeja. Näistä itselleni tutumpi firma on Noukhada (kajakit löytyvät Carluccios-ravintolan läheltä). Kajakin voi vuokrata itselleen hintaan AED 110-160. Opastettu retki kustantaa AED 300. Kajakit kannattaa varata etukäteen, mutta olen joskus mennyt paikalle myös ilman varauksia ja saanut silti kajakin. Mangrove Parkissa on mahdollisuus nähdä lintuja, rapuja, kaloja, meduusoja ja hienoja maisemia. Varaa mukaan vettä, aurinkorasvaa ja hattu. Pitkähihainen paitakaan ei ole pahitteeksi, ja jaloillakin on hyvä olla suojaa. Huomioi kuitenkin, että kajakkiin tulee väistämättäkin vettä, joten housusi kastuvat märiksi. Kannattaa valita päälle bikinit tai shortsit ja peittää jalat vaikka huivilla. Ylimääräiset tavarat voi kajakoimisen ajaksi jättää laiturille Noukhadan miesten vahdittaviksi. Noukhadan kautta voi vuokrata myös SUP-lautoja.



Nauti lomastasi :)

No comments: