Tuesday 12 April 2016

One step closer eli kohti viisumia

Viisumin hakuprosessiin kuuluu erinäisten paperihommien lisäksi terveystarkastus. Kävimme ensin typing officessa teettämässä minulle henkilökortin hakukaavakkeen (Emirates ID form) ja Visa stamping forming. Saimme papereiden mukana kaavakkeet myös sormenjälkiä varten. Meitä huvitti, että lomakkeen Nationality kohtaan oli kirjattu Finlandian eikä Finnish. Ajanvaraus terveystarkastukseen kävi hyvin miehen työpaikan kontaktin kautta, joka onkin ollut suuri apu viisumin hakuprosessissa. Hoitoalan ihmisenä katson tätä koko ulkomaista terveydenhuoltojärjestelmää mielenkiinnolla ja tämä viisumin hakuprosessin osana oleva terveystarkastus on olennainen pala siitä.


Terveystarkastus

Saavuin eräälle asemalle missä näitä terveystarkastuksia tehdään. Jo rakennuksen ulkopuolella oli miehille ja naisille erilliset ovet, mistä pääsi erillisiin odotustiloihin. Sisällä rakennuksessa ystävällinen vastaanottovirkailija opasti minua ja neuvoi odotusaulaan. Olen kuullut, että terveystarkastusta tehtäessä voi vierähtää monta tuntia jos ihmisiä on paljon, mutta minulla kävi tuuri ja pääsin tosi nopeasti etenemään luukulta toiselle. Tapasin ensin toisen vastaanottovirkailijan joka halusi nähdä passini, visan, hakukaavakkeet. Minusta otettiin myös kasvokuva ja nimikirjoitus. Tässä kohtaa terveystarkastus myös maksettiin ja sain kuitit, jotka piti säilyttää. Vastaanotossa työskentelevä mies naureskeli, että olen ensimmäinen suomalainen, kenet hän on koskaan tavannut. Tämän jälkeen minut ohjattiin verikokeille ja röntgenkuvaan (keuhkot).

Toistaiseksi en tiedä ketään, joka tykkäisi verikokeille menemisestä. Olen itse aika tottunut niihin, mutta jännitän niitä silti aina, ja nytkin suonia jouduttiin etsimään. Yritin viritellä keskustelua hoitajan kanssa, mutta ikävä kyllä kielimuuri välillämme oli aika korkea. Sain keskusteltua hoitajan kanssa sen verran, että hän kertoi verikokeesta testataan ainakin HIV ja ilmeisesti jotain muuta myös. Tämän jälkeen kävin röntgenissä. Kun röntgen oli otettu ja vasta puin paitaa päälleni, käveli sisään jo seuraava röntgeniin tulija. Huivipäinen nainen oli syvästi pahoillaan, että näki minut kun en ollut täysissä pukeissa. Hän pyysi anteeksi varmaan 20 kertaa - toivon että hän ei traumatisoitunut kovin pahasti. Viimeiseksi menin vielä yhteen uuteen huoneeseen, missä emiraattinainen otti minulta sormenjälkeni kaikista sormista, koko kämmenestä, kämmenen sivuista ja vielä kasvokuvani. Tarkkaa on - se on hyvä. Terveystarkastuksen läpikäyminen kesti n. 30 minuuttia.

Oletin että terveystarkastuksessa olisin tavannut ehkä lääkärin tai hoitajan, joka olisi kysellyt aiemmasta terveyshistoriastani, mutta tätä ei tapahtunut. Kuljin vain huoneesta toiseen piikitettävänä ja kuvattavana, kukaan ei kysellyt henkilötietojeni lisäksi muuta. Jos vertaan tätä suomalaiseen terveystarkastukseen, niin kutsuisin tätä tarkastusta ennemmin maahantulotarkastukseksi kuin terveystarkastukseksi ;)

Sitten vaan odottelemaan viisumin, ID-kortin ja vakuutuskortin valmistumista sekä suomilomaa.

No comments: