Sunday 3 July 2016

Todellisuus vs ennakko-oletukset


Kirjoittelin tammikuussa omista ennakko-oletuksistani Abu Dhabiin liittyen. Monenlaista on tullut koettua ja nyt ehkäpä voisin peilata näitä ennakko-oletuksia todellisuuteen. Tässä siis vastine omalle aiemmin kirjoittamalleni tekstille :)

“Siellä on aina kuuma.”

Nyt kesäaikaan täällä on koko aika kuuma, jopa keskellä yötä. Kun saavuimme tammikuussa, oli sillon mielestäni aika kohtalaisen viileää, reilu +20 astetta. Vuoden mittaan lämpötilat siis vaihtelevat tälläkin suunnalla, mutta vaihtelu tapahtuu +20 asteen lämpimämmällä puolella.

“Liikenne on kaoottista.”

Joo, kyllä se on aika hurjaa, mutta se ei aiheuta mulle minkäänlaista paniikkia enää. Monilla ystävistäni on autot ja he ajavat ihan sujuvasti, eivätkä pelkää yhtään, joten tämä liikenne on varmaan suurimmilta osin tottumuskysymys.

“Kaikkialla on todella puhdasta.”

Vaihtelee varmaan paikasta, mutta yleisesti ottaen täällä on tosi puhdasta. Kaikkialla on joku, joka luuttuaa lattioita jatkuvasti, ja esimerkiksi kun käy jonkun julkisen paikan vessassa, useimmiten se siivotaan joka kävijän jäljiltä. Niinpä, siis siivoojia kyllä on, mutta ihmiset eivät itsessään ole kovin siistejä, vaan jättävät roskat puistoon tai rannalle ja odottavat, että joku muu korjaa ne pois. Käsidesejä myydään joka paikassa ja niitä on kymmeniä erilaisia, eri väreissä ja hajuissa. Youtube-videoiden yhteydessä tulee usein Dettol- tai vastaava mainos, ja olenkin alkanut ajatella, että tällä suunnalla ollaan ihan-vähäsen-bakteerikammoisia(?).

“Rikollisuutta ei juurikaan ole.”

Seuraan useampiakin paikallisia tietolähteitä, joten uutisia rikoksista kantautuu kyllä korviini. Ymmärtääkseni rikoksia tapahtuu kyllä paljon vähemmän kuin esimerkiksi Suomessa. Rangaistukset ovat todella tuntuvia, kuten olen aiemminkin täällä kertonut.

“Abu Dhabissa on hyvin turvallista.”

Puhuimme juuri ystävieni kanssa tästä turvallisuusasiasta, ja meillä kaikilla suomalaisilla oli yksi ja sama ajatus keskustelun jälkeen: täällä on turvallisempaa kuin entisissä asuinkaupungeissamme. Kamerat valvovat kaikkialla, eikä missään ole humalaisia tms. Yleinen turvallisuuden tunne on ollut sekä kotimaassa, että täällä melko samanlainen, ainakin omalla kohdallani.

Ennen tänne muuttoamme turvallisuutta hehkuttivat erityisesti Pohjois-Amerikasta kotoisin olevat ystävämme, ja ymmärrän toki miksi - moniin Pohjois-Amerikan kaupunkeihin verrattuna Abu Dhabi on varmasti aivan epätodellisen turvallisen tuntuinen kaupunki.

“Abu Dhabin raha-automaateista saa kultaa.”

Emirates Palacessa taitaa olla tällainen kulta-automaatti, mutta itse en ole sellaista nähnyt ikinä. Tavalliset pankkiautomaatit ovat sitä vastoin tulleet tutuksi, jokaisella pankilla on omansa.

“Olkapäiden ja polvien tulee olla peitettynä.”

Totta. Tai sellainen on paikallinen pukeutumiskoodi, mutta eivät kaikki noudata sitä (en itsekään aivan aina, vaikka suurimmilta osin kyllä). Dubaissa pukeutuminen on kuulemani mukaan vielä vapaampaa, mutta kyllä täälläkin näkyy naisia minihameissa, shortseissa ja narutopeissa, eikä tällaisesta vähän vapaammasta pukeutumisesta ole tullut ongelmia ainakaan kellekään ketä tunnen. Suurin osa asukkaista kuitenkin kunnioittaa pukeutumiskoodia ja peittää sekä polvensa ja olkapäänsä.

“On ihan tavallista, että ihmisillä on palvelijoita.”

Monilla on kotiapulaisia, se pitää paikkaansa, mutta ei silti kaikilla. Tavallisempaa varmaan on, että kotona käy siivooja. Meillä kävi siivooja silloin muuttopäivänä (asunnon välittäjä tilasi hänet) ja se oli sellainen tapaus, että ajatus vahvistui entisestään siitä, että meille ei siivoojaa jatkossakaan tule.

“Abu Dhabissa on paljon erilaisia tapahtumia.”

Keväällä tapahtumia oli paljon, mutta nyt kesällä on ollut selvästi hiljaisempaa. Vai olenko vaan vähemmän perillä asioista? :D Luulen, että tapahtumia ei järjestetä nyt, koska on niin lämmin.

“Abu Dhabissa eletään vuotta 1500 jotain.”

Islamilaisen kalenterin mukaan nyt on vuosi 1437, mutta kyllä täällä silti edetään ihan vuodessa 2016. Paikallislehdissä on päivämäärät vuodelle 2016. Korjatkaa, jos osaatte kertoa tästä asiasta paremmin :)

“Työpäivät ovat su-to.”

Riippuu paikasta. Useimmiten työpäivät ovat sunnuntaista torstaihin, mutta tunnen ihmisiä, jotka työskentelevät myös lauantaisin, eli heillä on vain yksi vapaapäivä. Muistaakseni joku taksikuski kertoi hänellä olevan vain pari vapaapäivää kuukaudessa. Työajat ovat tällä suunnalla muutenkin hyvin vaihtelevia, eikä niissä ole samanlaisia säännöksiä kuin Suomessa. Mies tekee 10 tunnin työpäivää, jotka voivat joskus venyä jopa 16 tuntisiksi (harvemmin näin pitkäksi kuitenkaan menee), eikä ylitöistä tule palkkaa. Ranskalaiselle kuitenkin tuttu juttu, sillä Ranskassa ihmiset tekevät tosi pitkiä päiviä.

“Alkoholia saa juoda ravintoloissa ja hotelleilla (ja kotona), mutta päihtyneenä olo on ehdottomasti kiellettyä. Myös päihdyttävien lääkkeiden käyttö on kiellettyjä (esim. unilääkkeet tai rauhoittavat)”

Totta. Alkoholia saa juoda siellä missä sitä on tarjolla, mutta päihtyneenä ei saa olla julkisella paikalla. Päihdyttävien lääkkeiden (hyvin monet mieliala- ja masennuslääkkeetkin) käyttö on myös kielletty, mutta jos sellaisia tarvitsee, niin  niitä varten voi hankkia ilmeisesti jonkinlaisen todistuksen(?).

“Asioiden hoitaminen kestää ja kestää.”

Byrokratia on mitä on, mutta kyllä sekin johonkin suuntaan liikkuu. Tällä hetkellä odottelen lisenssiäni ja sen suhteen asia on ainakin edennyt, jopa nopeammin mitä odotin.

“Julkiset hellyydenosoitukset ovat kiellettyjä.”

Ei halailua, ei suukkoja. Käsi kädessä kävely on ok. Ikävää, mutta totta. Tähän ikävä kyllä tottuu, ja oma käytös asian suhteen on muuttunut. Osaankohan tulavaisuudessa enää pussata muiden ihmisten nähden? :D

“Taksilla matkustaminen on halpaa.”

Jep, näin se on. Hintaa tulee 0,44 e kilometri ja lähtöhinta on alle euron.

“Netissä jotkut sivustot ovat sensuroituja.”

Nettisivuilla vaihtuvat mainokset ovat välillä sensuroituja, mitä lie myyvät niissä.

“Jos haluaa ajaa autoa Abu Dhabissa, on otettava 20-40 tuntia ajo-opetusta, vaikka olisi jo suorittanut jonkun toisen maan ajokortin.”

Riippuu siitä, mistä maasta tulet. Suomalaisen tarvitsee ilmeisesti vain käännättää korttinsa arabiaksi ja sen jälkeen saa ajella ihan niin paljon kuin haluaa. Ei ajo-opetusta jo korttinsa suorittaneille siis.

“Uusimmissa kerrostaloissa on kuntosalit.”

Pitää paikkaansa ja tämä on tosi hyödyllinen juttu. Tuskin minua saisi salille näin usein, jos sali olisi muualla kuin omassa kotitalossa.

“Terveydenhuolto on hyvää, mutta terveysvakuutus on oltava.”

Vakuutus taitaa olla täällä pakollinen jopa lain mukaan ja vakuutuksia on eritasoisia. Itse en ole sairaanhoitoon täällä joutunut vielä turvautumaan, joten omakohtaista kokemusta asiasta ei ole. Monet ystäväni ovat kuitenkin asioineet lääkärissä, synnyttäneet täällä ja niin edelleen, ja heidän kokemuksensa ovat ymmärtääkseni olleet hyviä.

Luin juuri uutisen, että vakuutusten kattavuutta alennettiin juuri, joten pitääpä lukea vakuutusehdot uudelleen..

“Alkoholia sisältävä drinkki voi maksaa 60 euroa.”

Varmaan sellainen voi maksaa mitä vaan, mutta en ole törmännyt näin hintaviin drinksuihin. Tavallisimmin drinkit ovat hinnaltaan jossain 15 euron tietämillä. Olen juonut täällä puolen vuoden aikana yhden drinkin ja pari lasia viiniä, joten kovin kattavaa kokemusta ei ole :D

“Nainen uskaltaa aivan hyvin liikkua ulkona yksinkin.”

Uskaltaa kyllä. En näe tässä mitään ongelmaa. Itsekin saavun välillä kotiin yksin ja jopa keskellä yötä, enkä ole koskaan törmännyt millään tapaa uhkaaviin tilanteisiin.

“Yleinen hintataso on kalliimpi kuin Suomessa.”
Joo, amen, näin on. Pari päivää sitten koin asian tiimoilta pienen hermoromahduksen, kun olin yhdessä ostoskeskuksessa. Olisin halunnut ostaa itselleni ison käsilaukun lentomatkaa varten, kun silloin tarvitsee aina vaikka mitä mukaansa. Laukkuun oli merkitty pelkkä eurooppalainen hinta, joka oli 25 euroa. Ajattelin, että onpas sopivaa, 100 dirhamia. Totuus oli kuitenkin kassalla toinen, kun hintaan oli pistetty toiset 100 dirhamia päälle, ns. “Abu Dhabin lisää” ja lopputulos oli tuplahinta. Harmitti niin paljon, etten ostanut tuotetta, sillä tiesin että Suomesta voin hankkia ihan saman ja siihen tavalliseen hintaan.

No comments: