Friday 31 March 2017

Keinotekoisesti tehtyä sadetta


Luin viime viikolla artikkelin siitä, miten täällä Emiraateissa on testattu could seedingiä eli eräänlaista keinotekoista sateen tekemistä (tälle ei taida löytyä suomeksi mitään järkevää sanaa). Kyllä, luit oikein. Itse asiassa “testaaminen” on vähän väärä sana, sillä cloud seedingiä on tehty täällä jo 1990-luvun loppupuolelta saakka. Vuodesta 2001 alkaen cloud seeding on ollut säännöllistä, ja esimerkiksi viime viikolla näitä cloud seeding-lentoja tehtiin n. 20 kertaa.

No mutta, mikä ihmeen cloud seeding? Yksinkertaisesti selitettynä cloud seeding tapahtuu niin, että kun taivaalla havaitaan oikeanlaisia pilviä, niin täältä lähtee lentokone pilveä kohti ja pilven sisällä ollessaan se vapauttaa pilven sisälle tietynlaista suolaa. Suola auttaa vesimolekyylejä kerääntymään yhteen ja sade alkaa n. 15-20 minuutin kuluessa. Vaikka sateen alkuun saattaminen tapahtuukin keinotekoisesti, ei alas satava vesi itsessään ole keinotekoista, vaan se on ihan tavallista sadevettä.

Syy cloud seedingin taustalla on hyvin ymmärrettävä aavikkovaltiota ajatellen: samalla kun pohjavesivarannot ehtyvät, kasvava populaatio ja teollisuus kaipaavat koko aika lisää juomakelpoista vettä. Tällä hetkellä suuri osa vedestä tulee desalination tehtaista, eli tehtaista missä merivedestä tehdään käänteisosmoosin avulla juomakelpoista makeaa vettä. Juomakelpoisen veden tuottaminen on tällä keinolla on kuitenkin kallista ja energiaa kuluttavaa, joten muitakin vaihtoehtoja veden tuottamiselle tutkitaan jatkuvasti. Ilmastoa ja sen muokkausta on tutkimassa myös suomalaisvahvistus, tutkimusprofessori Hannele Korhonen Suomen Ilmatieteen laitokselta.


Cloud seeding = rankkasateet?

Lukemani perusteella cloud seedingin ei ole lisännyt sateisia päiviä, mutta sademäärät ovat sen ansiosta kasvaneet. Cloud seedingin avulla sateen määrää voidaan ilmeisesti lisätä n. 10-30%, mutta sen suuremmiksi lukujen ei pitäisi kasvaa, tai niin ainakin artikkeleissa haastatellut asiantuntijat sanovat. Ennen vuoden sademäärä on ollut 120mm, mutta nyt on ajoittain ollut päiviä, jolloin on satanut esimerkiksi 287mm yhden päivän aikana. Vertailun vuoksi kerrottakoon, että Suomessa sademäärä on ollut viime vuonna (2016) n. 650mm ja heinäkuussa satoi 75mm. Yhden vuorokauden aikana saatu sade-ennätys on mitattu Espoossa vuonna 1944, jolloin vettä tuli vuorokauden aikana 198mm.

Lähteet:
Khaleej Times: Artificial rain in the UAE? Experts speak
The National UAE: Cloud seeding may have increased the amount of rain across the UAE
The National UAE: Cloud seeding over UAE 'played a part in record March 2016 rainfall'
UAE Research Program for Rain Enhancement Science - Prof. Hannele Korhonen
Ilmatieteen laitos: sääennätyksiä

No comments: