Wednesday 8 March 2017

Naisena Emiraateissa

Hyvää naistenpäivää teille kaikille! Toivottavasti viikko on alkanut jokaisella mukavasti.

Ajattelin, että olisi kiva valaista teille vähän sitä, millaista expatnaisen elämä on täällä Abu Dhabissa nimenomaa naisnäkökulmasta, sillä se kiinnostaa usein ihmisiä ja etenkin niitä, jotka suunnittelevat muuttoa tänne. Minun ei pitänyt käsitellä tätä ihan näin laajasti, mutta lähti vähän lapasesta, toivottavasti jaksatte lukea.

EDIT: Tekstin julkaisu innosti monet kertomaan kokemuksiaan ja jakamaan tietoja asioista. Olen päivittänyt nyt tekstiä hieman, jotta se vastaisi mahdollisimman laajasti todellisuutta. Kiitos paljon kommenteistanne Faacebookissa ja blogin kommenttiboksissa.


Daily life

Kun puhutaan siitä tavallisesta arkipäiväisestä elämästä, niin naisia kohdellaan hyvin ja kunnioittavasti. En ole koskaan todistanut minkäänlaista huutelua, häirintää tai ahdistelua täällä. Ulkona liikkuminen on turvallista, nainen voi ajaa autoa jos haluaa, taksilla kulkeminen yksin on turvallista, bussin etuosa on varattu naisille ja takaosa miehille. Kerran eräs mies olisi halunnut illallistaa minun ja ystäväni kanssa ja loukkaantui kun halusimme olla vain kahden, mutta hänkään ei nostanut asiasta isompaa meteliä ja oli pettymyksestään huolimatta kohtelias. Täällä ei juurikaan voi törmätä humalassa oleviin ihmisiin, ja ehkä sekin vähentää häirinnän mahdollisuutta, mikä on yksi tämän maan ehdottomista eduista.

Kuten jo tiesitte, naiselta (ja mieheltä myös) odotetaan tietyt kriteerit täyttävää pukeutumista. Yleinen ohje on, että polvien ja olkapäiden tulisi olla peitettynä. Noudatan tätä tavallisesti, mutta en varsinaisesti sen takia että se on ohjeistus, vaan sen takia, että olen Suomessakin tottunut pukeutumaan pitkiin housuihin ja toppiin/t-paitaan. Yleensä mukanani on aina myös neuletakki, sillä sisätiloissa voi olla aika viileää. En koe että pukeutumista säännöstellään liikaa, on vain hyvä asia että ihmisiltä odotetaan siistiä pukeutumista julkisilla paikoilla.

Vaikka naisena ja ihmisenä saankin elää aikalailla vapaata elämää täällä, niin minunkin menemistä seurataan tietyissä tilanteissa, eli siis silloin kun matkustan. Kun lähden maasta pois, niin ohittaessani turvatarkastuksen miehelleni lähtee tekstari, jossa ilmoitetaan että olen poistumassa maasta.

EDIT: Tekstari henkilön maasta poistuessa lähtee tavallisesti hänen sponsorilleen, eli minun tilanteessa miehelleni, mutta on myös mahdollista, että nainen toimii miehensä sponsorina ja tällöin nainen saa viestin kun miehensä poistuu maasta. On myös mahdollista, että henkilön työllistänyt yritys voi toimia sponsorina ja saa viestin maasta poistumisesta.


Työelämä

Nainen voi saapua tähän maahan töihin ja nainen voi ilmeisesti myös toimia aviomiehensä sponsorina (virallisena elättäjänä), mutta sellainen tilanne on tässä maassa edelleen poikkeus. Tavallisempaa on, että nainen saapuu maahan miehensä mukana, miehensä työn takia. Molemmissa tapauksissa parin on oltava virallisesti aviossa maahan tultaessa.

Abu Dhabissa on valtavasti töissä käyviä naisia, eikä tämä maa mitenkään yritä estää naisten työhön pääsyä - vaikka omalla kohdallani välillä siltä tuntuukin. Jos nainen haluaa työelämään ja löytää sopivaa työtä, niin hän voi hakea työlupaa (paitsi jos olet hoitoalan ihminen, sillä silloin pitää hankkia lisenssi ensin). Työluvan antaa ensinnä hänen miehensä, ja sitten virallinen lupa haetaan joltakin viralliselta taholta. Työelämässä naisia kohdellaan ymmärtääkseni hyvin, miesten ja naisten yhteistyö on aivan tavallista. Paikallisen kulttuurin mukaan tervehtimistilanteessa nainen päättää kätteleekö hän miestä, eli jos nainen ei ensin ojenna kättään, niin mies ei voi ojentaa omaansa. Paikallisista ja muista alueen naisista osa kättelee ja osa ei, se tuntuu olevan henkilökohtainen valinta.


Raha-asiat

Työelämästä päästäänkin sitten raha-asioihin, joihin liittyy tällä suunnalla paljon erilaisia kiemuroita. Nainen voi saada pankkitilin täällä, jos hän on vakituisesti työelämässä (tai jos on hyvät suhteet pankkiin), mutta esim. minulle omaa tiliä ei myönnetty. Käytän siis täysin miehen tiliä ja miehen korttia, mihin liittyy omia erikoisuuksiaan. Mieheni saa nimittäin tekstiviestin aina kun ostan jotain tai kun nostan rahaa automaatilta. Tämä ei varsinaisesti haittaa minua, paitsi silloin jos haluaisin ostaa jotain kivaa miehelleni, mutta hän saa siitä viestin.. Ennen joulua ratkaisin tämän niin, että ostin lahjat omalla suomalaisella pankkikortillani. HUOM: hän saisi viestit vaikka käyttäisi korttia itse, eli viestit tulee sekä herran että rouvan ostoksista, eli tämä ei varsinaisesti ole sukupuolikysymys.

Raha-asioihin liittyy myös oikeasti ikäviä ja hankalia asioita, kuten se, että jos mies sattuisi vaikka kuolemaan äkillisesti, niin tilit jäädytetään heti, eikä vaimolla ole oikeutta rahoihin. Nainenhan ei tässä kulttuurissa voi periä. Lakifirmat tarjoavat erilaisia testamentteja tällaisen katastrofin varalle, mutta tosiasiassa testamenteilla ei kuulemma juurikaan ole väliä tositilanteessa. Jos perheessä on poika, niin hän voi periä isänsä, mutta koko prosessi vie aikaa. On ilmeisesti myös mahdollista, että menehtyneen isä voi periä hänet, ja kai jossain tapauksissa rahat voivat jäädä täysin valtiolle. Tällaisen tilanteen varalle expatit siirtävät säästöjään ulkomaille, sillä ulkomaisilla tileillä omaisuus olisi tässä tilanteessa turvassa. Fingers crossed, että ei tarvitsisi näitä asioita koskaan miettiä.

EDIT: Ilmeisesti on mahdollista, että nainen voi periä myös tässä kulttuurissa, mutta on perimysjärjestyksesssä vasta suvun miesten jälkeen.


Perhe-elämää ja muita juttuja

Naimattoman naisen elämä täällä on ihan samanlaista hyvine ja huonoine puolineen kuin naimisissa olevien, mutta siihen liittyy eräs iso ero, mistä on hyvä olla tietoinen. Jos et ole naimisissa ja tulet täällä raskaaksi, niin se on ongelma. Paras neuvo kai onkin, että jos edes on mahdollisuus että voit olla raskaana, niin tee testi kotona, ja jos se näyttää plussaa, niin lennä maasta pois. Jos menet sairaalaan ja siellä selviää että olet raskaana, etkä pysty todistamaan että olet naimisissa, niin olet ihan oikeasti pulassa. Avioliiton ulkopuolinen seksi on vakava moraalirikos, josta voi saada vankeustuomion harmittoman yhden illan jutun, vakituisen suhteen tai esim. raiskatuksi joutumisen vuoksi. Tiedän kuitenkin useita ihmisiä jotka ovat vakituisessa suhteessa eivätkä ole naimisissa, eikä heille ole koskaan koitunut asiasta mitään ongelmia, joten tuurista kai on jonkin verran kyse.

Naimisissa oleva nainen on erilaisessa asemassa raskauden selvitessä, vaikka hänenkin pitää todistaa että todella on naimisissa. Ihmiset sanovat, että täällä äitiys on tavallaan helpompaa kuin monissa muissa maissa, kun väestö ovat lähtöisin niin useista eri maista, eikä äitiydelle ole asetettu samanlaisia paineita kuin esim. Suomessa. Monien perheiden kotona auttaa au-pair, maid tai siivooja, mikä on todella helpotus varmasti suurelle osalle perheistä, erityisesti kun puolisot tekevät pitkää päivää töissä. Vaikka perhe ja vanhat ystävät ovat kaukana, on maassa onneksi paljon äitejä, joten vertaistukea löytyy melko varmasti myös omalla kielellä. Työssäkäyvän naisen äitiysloman pituus on n. kuusi viikkoa, ja ymmärtääkseni se on palkaton. Maassa ei tunneta äitiysrahaa, lapsilisää tms. mitään muitakaan avustuksia, joten perhe on täysin omillaan. Avioerotilanteessa tässä kulttuurissa on tapana, että lapset jäävät automaattisesti isälle, mutta en tiedä miten tilanne hoidettaisiin, jos kaksi expattia haluaisi erota.

EDIT: Äitiysloman pituus on 45pvä - 3kk, riippuen työpaikasta. Government-sektorilla lomat ja edut ovat paremmat kuin privaattipuolella. Äitiysloma on ainakin toisissa paikoissa palkallinen.


Tämä teksti on tietysti vain yhdenlainen totuuden palanen naisen elämästä Emiraateissa, ja onkin hyvä muistaa, että meitä on täällä monen ikäisiä, eri taustoista ja eri maista tulevia ihmisiä. Jos teillä on lisättävää tai korjattavaa tekstin tietoihin tai haluatte kertoa omia kokemuksianne, niin kommenttinne ovat oikein tervetulleita.

Tämä naistenpäivä vierähtää yksin kotosalla. Mies on työmatkalla ja tein itselleni herkullista pataruokaa. Resepti tulee jakoon myöhemmin :)

8 comments:

Anonymous said...

Moi Anna, tosi hyvä juttu!

Joistain asioista mulla on vähän erilainen käsitys, joten tässä pari vaihtoehtoista näkökulmaa (alternative facts ;)): mun käsittääkseni tuo tekstari maastapoistuessa menee aina sponsorille, eli mä oletan mun työnantajan saavan tiedon mun liikkumisista ja ainakin naiset, jotka ovat sponsoroineet miehilleen viisumin, saavat tekstarin miehen maahantulosta ja -menosta. Mulla on monia naispuolisia työkavereita, jotka ovat miehensä sponsoreita, eikä mun käsittääkseni paperityöt ole olleet sen kummempia kuin toisinpäinkään. Ainakaan meillä ei naisen myöskään tarvitse saada työlupaa mieheltä, eli ihan luvatta täällä työskennellään :) Voisikohan tuo liittyä siihen, jos on oleskeluviisumilla UAEssa ja haluaa hakea/vaihtaa työtä? Ainakin mä tarvitsin työpaikkaa vaihtaessa "no objection letterin" vanhalta työnantajalta ennen kuin uusi saattoi hakea mulle viisumia.

Mun työnantajalla noin 6 vkon äitiysloma on palkallinen ja käsittääkseni joku aika sitten hyväksyttiin laki, jolla äitiysloma pidennettiin 3 kuukauteen. Tuon 3 kk:n palkallisuudesta en kyllä tiedä.

Ylipäänsä tuntuu, että täällä todella monet asiat ovat sidottuja viisumiin ja siihen kuka on sponsorina. Sponsori on vastuussa sponsoroitavasta ja siksi sponsorilla on myös melkoisesti valtaa päättää asioista :/

Malla

Anonymous said...

Ja ai niin: oikein hyvää Naistenpäivää!! :D

Malla

Anna said...

Hei Malla, ja superpaljon kiitos kommenteista. Uskon kyllä että sun alternative facts-jutut pitää paikkaansa, se voi ihan hyvin olla näin, että sponsori saa viestin, oli sittejn nainen taikka mies. voi olla, että teidän firmassa sponsorina toimivan naisen ja oleskeluviisumilla saapuvan miehen paperityöt on menneet helpommin, olen vaan kuullut pari muutakin keissiä, enkä tiedä saiko ne miehet ikinä lupaa olla täällä maassa. Tosi hankalaa ilmeisesti joissain paikoissa, en väitä että kaikkialla on näin. Ja siis toi "No objection letter" on se mitä itse tässä tarkoitan. Kerran olin siinä tilanteessa, että sain jo paperin käsiini, ja pyysivät että mieheni täyttäisi sen. En tosin nyt muista mitä kaikkea siinä kysyttiin, mutta muistaakseni mm. tätä lupa-asiaa. Se voi olla, että jos on täällä alunperinkin työtä tekevänä naisena, niin meillä voi olla erilaiset paperihommat näissä tilanteissa, en tiedä. Ja tosiaan, on mahdollista, että äitiysloma ym. riippuu jonkin verran myös työnantajasta. Tosi hyvä kun jaoit sun tietoutta tästä asiasta!

Nomadi said...

Mielenkiintoista luettavaa ja purkaa varmaan jonkin verran niitä ennakkoluuloja, joita monilla varmasti Emiraateista on! Kiitos hyvästä postauksesta!

Jenni said...

Kiitos hyvästä postauksesta ja ylipäätään kivasta blogistasi! Täältä on saanut vaikka mitä tietoa tulevaa matkaa varten ja ensi viikolla Abu Dhabin reissu jo odotteleekin. :)

Tuli mieleen, että lennättekö yleensä suoraan Abu Dhabista Eurooppaan vai Dubain kautta? Onko sulla mitään tietoa tai arviota, paljonko taksimatka Dubaista Abu Dhabiin maksaa? Tulemme yölennolla Dubaihin ja busseja ei näyttäisi siihen aikaan Abu Dhabiin menevän ollenkaan, joten taksi taitaa olla ainut vaihtoehto siirtymiseen.

Hyvää naistenpäivää! :)

Anna said...

Moi Jenni! Kiva että olet käynyt lukemassa ja tykännyt :) Lennämme Abu Dhabista Eurooppaan, mutta moni ystäväni lentää Dubain kautta. Heitän nyt ihan lonkalta arvion, mutta euroissa luulisin sen olevan jotain 100e luokkaa, eli jotain 400 dirhamia, en ole ihan varma. Matka kestää n. 1,5 tuntia. Kannattaa olla tarkkana taksin maksujen kanssa, multa taksikuski yritti Dubaissa viimeksi ottaa ihan liikaa maksua. Ja lentokentällä ei kannata mennä mihinkään limusiinitaksiin, vaan ihan tavalliseen. Kivaa Abu Dhabin lomaa, tämä on oikein mukava lomailukaupunki ja säätkin suosivat meitä nyt.

Anni said...

Hei! Todella mielenkiintoinen kirjoitus! Monilla on varmasti ennakkoluuloja Emiraatteja sekä muita islamvaltioita kohtaan, on hienoa, että tieto leviää ja sitä kautta suvaitsevaisuus kasvaa :)

Anna said...

Hei Anni ja kiitos kommentistasi, kiva että kävit lukemassa. Ennakkoluuloja varmasti on, mutta kuten sanoit, tieto lisää ymmärrystä. Emiraatit, ja erityisesti Abu Dhabi ja Dubai ovat islamvaltioista varmasti modernimpia ja pyrkivät modernimpaan suuntaan kokoaika.