Saturday 10 December 2016

Oman hiusvärin kasvatus

Hiusten oman värin kasvatus on edennyt ihan mukavasti, joten tässä vähän sen taustoja ja nykytilannetta. Vuosi sitten Abu Dhabiin lähtiessäni minulla oli siis täysin mustat hiukset, joita olin värjäillyt kampaamon väreillä kotona ja kampaajalla todella nuoresta alkaen. Keväällä juttelin blogissa hiuksistani, sillä olin keksinyt lopettaa niiden värjäämisen asteittain.

Hiukseni ovat nyt aika luonnollisen väriset, hyvin lähellä omaa väriäni ja mitasta on otettu reippaasti pois.
Innostus tähän hiusten värjäämisen lopettamiseen lähti siitä kun muutin ulkomaille. Moni valitteli hyvän kampaajan löytymisen puutetta Abu Dhabissa ja manasi kampaamokäyntien hintoja. Oli ikävää odottaa Suomi-lomaa (ja käyntiä luottokampaajalla) monen sentin juurikasvun kanssa. Joku mainitsi siitäkin, että aurinko kuluttaa tummaa väriä niin paljon, että käsittelemättömät hiukset olisivat helpommat ylläpitää. Samaan aikaan heräilin entistä enemmän ajatukseen, että haluaisin olla jotenkin luonnollisempi, käyttää vähemmän kemikaaleja ym. Minusta myös tuntui, että mustat hiukseni saivat minut näyttämään jotenkin kalpealta (omalla kohdallani tämä piti ihan paikkaansa) ja mietin, josko oma hiusten värini sopisi itselleni paremmin.

Tästä lähdettiin vaalentamaan. Kuva otettu loppusyksystä 2015, kun olin sovittamassa hääpukuani.
Näiden asioiden lisäksi pohdin myös hiusteni kuntoa, joka oli selvästi huonontunut Abu Dhabiin saapumisen jälkeen. Silloin niitä lähti aivan ruokottoman paljon, ja ne kuivuivat latvoistaan enemmän kuin ennen. Hiukseni ovat tosin aina olleet melko hennot, eivätkä kasva erityisen nopeasti ja kyllähän niitä nyt tavallisestikin lähtee jonkin verran. Välillä kuitenkin tuntui, että lattiamme olivat aivan täynnä irronneita hiuksiani. Suurin syy hiusten lähtöön ja kuivumiseen löytyi vesijohtovedestä (yleinen ongelma Abu Dhabissa), ja se ratkesi onneksi vedensuodattimen asentamisella.

Kesällä meillä oli häät tulossa, joten ajattelin että hiusta voitaisiin vaalentaa ja värjätä lähelle omaa sävyäni. En uskaltanut lähteä sen radikaalimpiin muutoksiin (kuten esimerkiksi leikkaamaan ronskimmalla otteella). Häät oli ja meni, elokuussa hiukseni näyttivät tältä:

Kuvaaja: Amanda Aho
Marraskuun lopulla sävytys vaaleista latvoista oli haalennut ja latva kellastunut. Omaa, käsittelemätöntä hiustani oli kasvanut jo useita senttejä. Hennot hiukseni kärsivät kesällä tehdyistä vaalennuksesta, kuten jo etukäteen tiesin. Olen käyttänyt nyt muutaman kuukauden ajan L’Anzan KB2 Protein Plus shampoota ja Protein Reconstructor hoitoainetta, sekä Bonacuren Repair Rescue latvasuojaa, ja todennut nämä tuotteet toimiviksi.


Mitäs nyt sitten? Hiusten hoitorutiinini ovat muuttuneet aika paljon entisestä. Ennen suoristin hiukseni päivittäin ja käytin paljon erilaisia hiustuotteita (tyvikohottaja, muotovaahto, silkkitipat, hiuslakka yms.). Nykyisin rutiinini ovat huomattavasti yksinkertaisemmat; pesu+hoito, latvasuoja kosteisiin hiuksiin ja föönäys. Käytän varsinaisia muotoilutuotteita oikeastaan vain silloin, kun tarkoituksena on tehdä hiuksille jotain erikoisempaa, kuten kiharat tai jonkinlainen kampaus.

Viime viikolla hiuksiani taas leikattiin ja latvaa sävytettiin, hiukseni tuntuvat paremmilta kuin koskaan, ja niiden laitto taittuu mukavasti föönillä ja föönäysharjalla. Nykytilanne näkyy siis tuossa ensimmäisessä kuvassa. Tykkään lopputuloksesta todella paljon, ja kampaajani Jenna (Hius-Keskus, Pori) ansaitsee siitä ison kiitoksen. Hiuksissa on nyt varmaan alle 10cm matkalta omaa väriä ja lisää tulee jatkuvasti.

Jos sinulla on kokemuksia oman värin kasvatuksesta, niin mielelläni kuulisin ajatuksiasi! :) Ja olen myös kiinnostunut kuulemaan, jos ulkomaille muutto tai joku muu asia on saanut sinut muuttamaan hiusten hoitoon liittyviä rutiinejasi. Mukavaa lauantaita <3

2 comments:

Anonymous said...

Hei!

Eksyin blogiisi kun googlettelin oman hiusvärin takaisin kasvattamisesta :)

Mikä sinulla on tilanne nyt, onko oma hiusväri kokonaan vai oletko päätynyt värjäämään uudelleen hiuksia?

Minulla oma hiusväri on se perus maantienvärinen, mutta silti meinaan sitä sitkeästi takaisin kasvattaa vaikka näkymä onkin aika hirveä :D

Olen kuivaihoinen ja päänahan ihottuman takia pelkään että joku päivä vielä saan oireita kunnolla hiusväristä. Nytkin jo päänahkaa kuumotellut nuo värit.

Kiitos jos viitsit vastata ja vaikka laittaa kuvaakin hiuksistasi :)

terv. Marja

Anna said...

Hei Marja - ja anteeksi kun en ole vastannut sinulle. En ole käynyt täällä blogissani luvattoman pitkään aikaan, siis reiluun vuoteen. Vastaan nyt kuitenkin, jos satut joskus palaamaan tänne.

Hiukseni ovat edelleen luonnollisen väriset ja pidän väristä todella paljon. Hiukset ovat yli olkapäiden ja olen leikannut niitä säännöllisesti latvoista, sillä ikävä kyllä omaan hiuslaadun joka on niin hentoinen ja haavoittuva, että se katkeaa latvoista ja latva hamppuuntuu hyvin herkästi. Hiukseni eivät siis pääse kasvamaan kovinkaan paljoa pituutta, kun ne jo näyttävät olevan siistimisen tarpeessa, ja näin ollen en varmaan ikinä saa kovasti haaveilemiani oikein pitkiä hiuksia. Tällä hetkellä suunnittelen ottavani hiuksiini vähän vaaleita, hyvin luonnollisia raitoja, kuin aurinkoraitoja. Ystäväni on huomattavan taitava kampaaja, enkä yksinkertaisesti malta pysyä pois hänen kampaamotuolistaan. Tästä huolimatta aion jatkaa hiusten suhteen hyvin luonnollisella linjalla, enkä voi oikein kuvitellakaan koko pään värjäyttämistä enää. Nykyinen luonnollinen värini sopii ihoni väriin niin hyvin ja on klassisesti kauniimpi kuin yksikään keinotekoinen väri.

Sanot että hiuksesi on maantienharmaa, kuten varmasti niin monella suomalaisella. Tämä väri on saanut jotenkin ikävän kaiun, mikä on tavallaan vääryys, sillä suomalainen luonnollisen värinen hius on itseasiassa todella kaunis, jos siitä vain pitää huolta ja huolehtii hiuksistaan. Luonnollinen hiusväri on vivahteikas, ja omani esimerkiksi muuttuu jonkin verran vuodenajan mukaan (talvella tummempi ja kesällä vaaleampi /punapigmentti näkyy enemmän).

Onnea jo alkaneeseen kasvatusoperaatioon. Luulen, ettet kadu :)