Friday 17 June 2016

Let's talk about money


Olen jo pitkään ajatellut, että kirjoittaisin jotain Abu Dhabin taloudesta, hintatasosta ja muista asioista rahaan liittyen, sillä ne asiat kiinnostivat minua kun suunnittelimme tänne muuttoa. Suomessa käytimme Exceliä, johon teimme taulukon kulutuksestamme. Taulukon avulla vertasimme Suomen hintoja Abu Dhabin hintoihin ja teimme päätöksen siitä, oliko ulkomaille lähteminen taloudellisesti kannattavaa.

Yleistietoa
  • Emiraattien BKT on 269,8 mrd USD, asukasta kohden 66 300 USD (asukkaita n. 9,5 miljoonaa) (vrt. Suomi 230,7 miljardia USD, asukasta kohden 44 159 USD, asukkaita noin 5,5 miljoonaa). Elinkeinorakenne BKT:sta: maatalous 7%, teollisuus 15%, palvelut 78%.
  • Paikallinen rahayksikkö on dirhami (AED), jonka tämän hetken kurssi on 1 euro = noin 4 dirhamia.
  • Verotusta ei ole. Verotuksesta kuitenkin puhutaan, ja muistaakseni jonkinlainen verotus on suunnitteilla alkavaksi vuonna 2018 (ehkä?). Expatit eivät luonnollisesti ole tästä kovin innoissaan, ja verotuksen alkaessa moni todennäköisesti poistuisi maasta, sillä asuminen täällä kävisi ylivoimaisen kalliiksi.

Mitä etuja paikalliset saavat?
  • Etuja saadakseen pitää pystyä todistamaan, että on syntyperäinen emiraatti. Kaikki paikalliset eivät myöskään ole superrikkaita, vaikka monet niin uskovatkin.
  • Ilmainen koulutus ja terveydenhuolto kuuluu paikallisten etuihin. Varakkaammat paikalliset pistävät useimmiten lapsensa kuitenkin joko Abu Dhabin amerikkalaisiin ja englantilaisiin kouluihin ja hankkivat terveydenhuoltopalvelunsakin sieltä, missä siitä joutuu maksamaan.
  • Valtio tarjoaa jokaiselle emiraatille kodin, ja nuoret parit saavat naimisiin mennessään uuden talon. Nämä talot ovat keskiluokkaisia, isoja omakotitaloja. Todellisuus asian suhteen on kuitenkin se, että taloja ei ole rakennettu vielä tarpeeksi, ja moni pariskunta odottaa oman kotinsa saamista asuen vielä jomman kumman vanhempien luona.
  • Valtio tarjoaa paikallisille myös rahaa elämiseen, mutta koska siitä ei nyt löytynyt luotettavaa tietoa, niin en osaa sanoa miten paljon tämä avustus on.
  • Työelämässä olevat paikalliset saavat kuulemani mukaan usein parempaa palkkaa, kuin vastaavassa työssä oleva jonkun muun maan kansalainen. Tämä on valtion tapa kannustaa heitä töihin.
  • Kun emiraattimies menee naimisiin emiraattinaisen kanssa, hän saa häiden järjestämistä varten rahallista avustusta valtiolta AED 70 000 = 17 500e.
  • Ennen isoja juhlapäiviä hallitsijat saattavat armahtaa paikallisten velkoja.

Ravintolassa syöminen & tippikulttuuri
  • Kun käyt ystäviesi kanssa ravintolassa, lasku tuodaan teille könttäsummana. Joskus laskun voi pyytäessään saada eriteltynä jokaiselle, mutta ei aina. Laskin siis esiin, ja tutkimaan laskua ketä söi ja mitä.. Jos syöt ja juot hotellin ravintolassa, tulee laskuun +20% lisämaksua.
  • Tippiä periaatteessa kuuluisi jättää milloin missäkin. Itse tippaan useimmiten taksikuskeja, mutta muuten olen ollut aika nihkeä jättämään tippiä, paitsi jos olen saanut todella hyvää palvelua.

Hintasaso Suomen hintoihin verrattuna
  • Bensa, autot, elokuvissa käyminen, taksilla matkustaminen ja monet palvelut (esim. kodin siivous, auton pesettäminen, auton korjaus, kodin korjaustyöt) ovat selvästi halvempia kuin Suomessa. Auton tankin täyttää reilulla 20 eurolla, elokuvissa käynti maksaa n. 5 euroa ja taksin kilometritaksa on AED 1,60 = 0,4 euroa.
  • Vuokrat, kosmetiikka, kampaajalla käynti, vitamiinit, alkoholi, usein myös ruoka ja erilaiset aktiviteetit ovat kalliimpia kuin Suomessa. Esimerkiksi Wellan hiusmaski maksaa täällä yli AED 200 = 50€, kun taas Suomessa saman tuotteen saa alle parilla kympillä. Minun neuvoni shoppailun suhteen on, että jos voit ostaa kyseisen tuotteen muualta, tee niin, sillä täältä ostaminen on melko kallista. Oma ostokäyttäytymiseni on kieltämättä täällä laantunut entisestään, sillä en voi olla vertailematta hintoja Suomen hintoihin. Euron kursssin ollessa erilainen täällä eläminen on ollut halvempaa, mutta ajat muuttuvat.

Vuokrat, asuminen ja eläminen
  • Lehdissä uutisoidaan, että vuokrat ovat monin paikoin laskeneet tai laskemassa, mutta toistaiseksi kaikki kyllä sanovat, että eivät ole huomanneet minkäänlaista hintojen laskua. Vuokrat pikemminkin nousevat joka vuosi, ja koska vuokran nostokattoa ei ole, monet muuttavatkin jopa vuosittain, sillä vuosittain nouseva vuokra saattaa olla liian kallis maksettavaksi. Vaikka minäkin välillä valitan vuokrien suuruudesta, on tähän mainittava kuitenkin myös se, että näihin vuokriin useimmiten sisältyy myös kuntosalin, uima-allas alueen, grillaus alueen ja esimerkiksi tenniskenttien rajaton käyttö, joka on kieltämättä upea bonus. Lisäksi taloissa on vartijat ja niiden sisätilat sekä piha-alue ovat aina siistejä, mikä on huippujuttu.

Esimerkkihintoja tämän hetken valuuttakurssin mukaan

Yksiö, eli studio (Al Reem, vuokra-asunto): AED 70 000/vuosi, eli 17 500e/v, 1460 euroa/kk.
One bedroom (Al Reem, vuokra-asunto): AED 95 000/vuosi, eli 23 750e/v, 1980 euroa/kk.
One bedroom (Al Reem, omistusasunto): AED 1 150 000 eli 287 500 euroa
Two bedrooms (Al Reem, vuokra-asunto): AED 150 000 eli 37 500/v, 3125 euroa/kk.
Villa (Khalifa City, vuokra-asunto): AED 200 000/vuosi, eli 50 000e/v, 4167 euroa/kk
Nettiliittymä kotiin (matala nopeus, mutta toimii kyllä tosi hyvin)/ 1kk: AED 300 = 75 euroa
Puhelinliittymä/kk: sopimuksella puhelin + puheaika + netti about AED 400 = 100 euroa
Sähkö, kaasu + vesi kaksioon/kk: noin AED 150-450, eli 37,5-112,5 euroa (en ole ihan varma kuinka paikkaansa pitävä tämä summa on)
Bensan litrahinta: n. AED 1,77 = 0,44 euroa
Juomavesi 5 litraa kaupassa: AED 4,5, eli 1,125 euroa
500g kanafilepaketti kaupassa: AED 38, eli 9,5 euroa
500g pastapaketti kaupassa: AED 17, eli 4,25 euroa
Juomavesi 0,5l ravintolassa: AED 10, eli 2,5 euroa
Salaattiannos ravintolassa: AED 51, eli 12,75 euroa
Pasta-annos ravintolassa: AED 60, eli 15 euroa
Viinipullo viinikaupassa: AED 60, eli 15 euroa
Viinipullo ravintolassa: AED 250, eli 62,5 euroa

Ainiin, ja sitten vielä vanhempien "kauhu", eli lasten lukukausimaksut.
Yhden lapsen yksi kouluvuosi maksaa (maksut vaihtelevat koulusta riippuen):
Esikoulu: n. 9025e/vuosi
Luokat 1-6: n. 12 425e/vuosi
Luokat 7-12: n. 14 225e/vuosi

Muuta sekalaista

  • Asuntonsa, autonsa tai muuta omaisuuttaan voi myydä Dubizzlessa tai Facebookin erilaisissa ryhmissä. Monilla asuinalueilla on omat myyntirinkinsä. Myös kiinteistönvälittäjät pistävät kohteet Dubizzleen myyntiin, joten jos etsit asuntoa, kannattaa tarjontaa seurata sieltä.

  • Abu Dhabin asukkaita koskeva tieto: Jos matkustat Suomeen tai mihin tahansa muualle ja ostat jotain, voit ostaa sen verovapaana. Tällöin sinun pitää esittää passisi ja siinä oleva viisumi kyseisen kaupan kassalla, jolloin ostamasi tuote pakataan sinetilliseen pussiin ja sinulle annetaan ostoksesta kuitti. Voit sitten Helsinki-Vantaan lentokentällä mennä tullauspisteeseen, missä näytät kuitin ja sinetillisen tuotteen, jolloin saat maksamasi verot takaisin. Lyhyesti: mahdollisuus saada tuotteen hinnasta 24% alennusta. Tämä on itselleni ihan uusi juttu, enkä koskaan ole ostanut mitään verovapaasti tähän tyyliin.

Tässä vielä kuvia paikallisista kolikoista ja seteleistä:











Jos huomaat tekstissä korjattavaa, niin huomautathan siitä ystävällisesti minulle, kiitos. Tekstin täydentämisehdotukset otetaan myös ilolla vastaan :)



Lähteet:
http://www.numbeo.com/cost-of-living/city_result.jsp?country=United+Arab+Emirates&city=Abu+Dhabi
http://www.ris.ae/admission/tuition-fees.html
https://www.quora.com/What-are-the-perks-of-being-a-UAE-citizen
http://www.dailymail.co.uk/wires/ap/article-2820598/A-lifetime-perks-UAE-help-cushion-wealth-gap.html

Kuvat:
http://www.abudhabi2.com/currency/

No comments: