Sunday 12 June 2016

They see me rollin’ eli vietnamilaiset kesärullat

Varoituksen sana; seuraava resepti voi aiheuttaa välitöntä halua suunnata ruokakauppaan.

Tammikuussa 2016 olimme Amsterdamissa ja Foodhallenissa (Foodhallen-postaus) maistoin herkullisia kesärullia. Se oli rakkautta ensipuraisulla! Herkullinen kana, korianteri, minttu ja kevätsipuli, täydellisessä harmoniassa, kastiketta unohtamatta. Kävin Foodhallenin vietnamilaisella kojulla muutamia kertoja ja Amsterdamista lähdön jälkeen mietin, mistä saisin vastaavia rullia. Abu Dhabissa maistoin Kcal-ruokaketjun kesärullia, mutta ne eivät ihan täyttäneet odotuksiani. Hanoi Naturally-ravintolassa testasin rullia myös, ja olihan ne hyviä, mutta ei-yhtä-hyviä. Piti siis kääriä hihat itse ja ruveta rullaamaan!

Kesärullien muunneltavuus on yksi niiden parhaita puolia, jokainen voi ihan itse päättää, mitä rulliinsa laittaa. Rullista on siis todella iisiä tehdä versiot omien mieltymysten mukaan. Yleisimpiä täytteitä ovat riisinuudelit, korianteri, minttu, kevätsipuli ja thaibasilika. Jättikatkarapuja ja kanaa käytetään usein, mutta miksei rullaan voisi pistää vaikka lohta, papuja tms. Seuraavassa ohje siihen, miten minä rullani täytin sekä ohje kastikkeen tekemiseen.


Marinoidut kananpalat:
n. 500g kanafileitä
loraus kalakastiketta (löytyy etnisen ruuan osastolta)
loraus seesam-öljyä
loraus soijakastiketta
1 limen mehu

Ihan ensinnä ota kanafileet leikkuulaudalle ja leikkaa ne melko pieniksi paloiksi. Tee sitten marinadi lasiin, eli iso loraus seesam-öljyä, limen mehu, loraus soijakastiketta ja vielä yksi loraus kalakastiketta. Pistä kananpalat pussiin ja marinadi perään. Pyörittele kaikki pussissa sekaisin ja laita se jääkaappiin muutamaksi tunniksi (itse jätin kanat marinoitumaan viimeksi vain pariksi tunniksi ja ihan hyvin mielestäni maustuivat).


Kastike rullille:
8rkl soijakastiketta
4rkl maapähkinävoita
2rkl hunajaa
n. 3-4tl valkoviinietikkaa
4tl seesam-öljyä
pari rouhaisua mustapippuria
(ehkä vettä, jos kastikkeesta tulee liian paksua?)

Kokoa kastikkeen ainekset pieneen kattilaan, ja kuumenna hellalla. Kun kastike on sopivan paksua (muutaman minuutin jälkeen), pistä se tarjoilukulhoon jäähtymään. Tämä kastike on ihan oma sovellukseni, sillä kaupasta ei löytynyt aineksia kastikkeisiin mitä olisin halunnut testata, mutta tämä versio olikin itseasiassa todella hyvää.


Ainekset 12 rullaa varten/ riittää neljälle ihmiselle:
12 riisipaperilevyä (esim. Blue Dragon)
riisinuudelia n. 150g
pari kourallista tuoretta minttua
pari kourallista tuoretta korianteria
5kpl kevätsipulia
1-2 avokadoa
1 iso porkkana
pinaattia

Ja sitten päästäänkin niihin rulliin. Valmistele vihannekset, yrtit ja muut käyttökuntoon, eli liota riisinuudelit kuumassa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan ja ota ne valmiiksi lautaselle. Ota toiselle lautaselle minttua, pinaattia ja korianteria, pilko kevätsipuli n. 5 cm suikaleiksi, vuole porkkanasta kuorimaveitsellä sellaisia suiroja ja pilko avokado. Paista kananpalat pannulla ja mausta makusi mukaan, itse pistin suolaa ja valkopippuria, sekä lourautin pannulle vähän myös kalakastiketta. Laita laakeaan astiaan (esimerkiksi isolle matalalle ruokalautaselle kuumaa vettä, ja laita yksi riisipaperilevy siihen. Omien levyjeni tarvitsi olla vain 15sek vedessä, jonka jälkeen ne olivat käyttövalmiita. Ota pehmennyt riisipaperi leikkuulaudalle ja asettele siihen täytteitä makusi mukaan. Rullaa riisipaperi siten, että taitat molemmat päät ensin sisään ja sitten yrität tiukasti rullata rullan. Ei hätää jos ei onnistu ensimmäisellä kerralla, minäkin rikoin useamman kun tein näitä ensimmäistä kertaa.


Kesäkääryleet ovat sellaista ruokaa, johon jää oikeasti koukkuun. Jos testaatte, haluan ehdottomasti kuulla mitä tykkäsitte ja tuunasitteko täytteitä jotenkin.

They lovin!

No comments: