Wednesday 8 June 2016

Taivaallinen tomaattikeitto


Lupasin reseptejä, joten tässä taas yksi sellainen. Tomaattikeitto toimii ihan koska vain, arkena ja juhlana. Tomaattikeitto on sinänsä helppo resepti, koska sitä voi muokata tosi monipuolisesti. Vaikka tässä tomaattikeitossa on tomaatin lisäksi sekä porkkanaa, sipulia että valkosipulia, voisi tähän lisätä(/korvata jonkin ainesosan) myös esimerkiksi bataattia, parsakaalia ja paprikaa. Inkivääri voisi myös olla keittoon toimiva lisä, etenkin jos keiton syöjä on nuhainen tai ilma on kylmä. Tämä keitto on maustettu valkoviinillä, mutta viinin voisi korvata esimerkiksi appelsiinimehulla, tai jättää viinit ja mehut kokonaan laittamatta. Kerman voi myös lisätä tai jättää lisäämättä, tai sen voi korvata Koskenlaskija-juustolla tai vaikka vuohenjuustolla. Itse tomaattien suhteen voi reseptiä toteuttaessaan myös soveltaa; toiset haluavat kaltata tomaatit ennen pilkkomista, jotta keitosta tulisi mahdollisimman sileää. Minä kuitenkin pilkon tomaatit kuorineen päivineen.

Ainekset:


1 kg kypsiä tomaatteja
1-2 porkkanaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
5dl vettä
1 kasvisliemikuutio
reilu 2 rkl tomaattipyrettä, eli sellainen kokonainen minitölkki
0,5dl valkoviintä (käytin Rieslingiä)
0,5-1dl kermaa
2 tl basilikaa tai esim. pizzamaustetta
rouhittua mustapippuria
ripaus sokeria
suolaa maun mukaan
loraus oliiviöljyä

  • Pilko tomaatit kuutioiksi ja pilko myös sipuli, valkosipuli ja porkkana. Tee porkkanasta tarpeeksi ohuita siivuja, jotta se kypsyy tarpeeksi nopeasti. Laita kattilaan vesi, liemikuutio, pilkotut vihannekset, valkoviini, tomaattipyre, oliiviöljy, basilika sekä pippurirouhe. Kun kaikki vihannekset ovat pehmenneet (n. 30min), ota kattila liedeltä ja surauta keitos sileäksi sauvasekoittimella.
  • Lisää tämän jälkeen kerma ja suola. Maista. Jos keitos tarvitsee jotain lisää, niin lisää sitä. Keitto on parasta vasta tehtynä, mutta ei sen maku ainakaan huonontunut kun söin sitä seuraavana päivänä lämmitettynä. Nauti.

Varo ettet polta itseäsi. Itselleni kävi nimittäin vuosia sitten niin, että tein kasvissosekeittoa ja pistin sen blenderiin soseutettavaksi. Blenderin täysillä pyöriessä sen kansi avautui, ja pirteän oranssi keitos värjäsi keittiöni valkoiset tapetit sekä minun vaatteeni, ja taisi siinä käsivarretkin vähän kärähtää. Tästä oppineena pyysin sauvasekoitinta joululahjaksi...

No comments: