Sunday 26 June 2016

Emiraattien pukeutuminen

Kuva lainattu täältä.
Paikalliset erottaa katukuvasta tavallisesti helposti, sillä naiset käyttävät kokomustaa ja miehet kokovalkoista pukua. Naisen mustan viittamaisen puvun nimi on abaya. Abaya on löysä ja siinä on pitkät hihat. Olen nähnyt ihan tavallisia mustia abayoita, mutta myös superkoristeellisia, strassein ja höyhenin kirjailtuja värikkäitä luomuksia. Onpa vastaan tullut joskus joku lähes läpinäkyvä abaya päällään. Abayan alla naisella on ihan tavalliset vaatteet ja abayaa käytetään tavallisimmin julkisilla paikoilla, tai jos seurueessa on joku muu mies kuin naisen oma aviomies tai isä. Melko usein näkee paikallisia naisia, joiden abayojen alta pilkottaa piikkikorot ja kädessä on merkkikäsilaukku. Päässä naisella on musta huivi, jota kutsutaan shailahiksi. Nuoremmat naiset peittävät tavallisesti huivilla hiuksensa, kun taas vanhemmat naisihmiset saattavat peittää huivilla usein myös kasvonsa. Naisen käyttämää huivia voidaan myös kutsua nimellä hijab, jos se peittää kaulan ja osan päästä, tai niqab, jos nainen on asettanut huivin siten, että se peittää kasvot jättäen vain silmät näkyviin.

Tätä et ehkä tiennyt: Myös huippumuotitalot suunnittelevat abayoita. Tässä esimerkiksi Dolce & Gabbanan abaya.

Kuva lainattu täältä.
Joskus hyvin harvoin saattaa nähdä jonkun käyttävän burqaa, eli sellaista perinteistä kasvokoristetta, joka on useimmiten tehty jostain kiiltävästä materiaalista. Itse olen nähnyt burqan käytössä vain pari kertaa, ja silloin käyttäjä oli iäkäs nainen.

Kuva lainattu täältä.
Miehet käyttävät valkoista asua, minkä nimi on kandoora. Päässään miehet pitävät valkoista huivia, jota kutsutaan keffiyeksi. Huivia pitää paikallaan musta “köysi”, jota kutsutaan agaliksi. Juhlapäivinä mies saattaa pistää kandooran päälle vielä läpinäkyvän tumman “viitan”, mutta itse en ole koskaan sellaista nähnyt. Huhu kertoo, että emiraattimiehellä voi olla kotonaan n. 50 kandooraa. Kuvassa erilaiset pukeutumistyylit sen mukaan, mistä maasta asun käyttäjä on kotoisin.

Kuva lainattu täältä.
Tätä et ehkä tiennyt: paikalliset naiset ja miehet eivät käytä perinteistä asuaan ulkomailla, vaan pukeutuvat matkustaessaan kuten kuka tahansa muu. Kotimaassaan ollessaan perinteistä pukua pidetään arvostettavana asiana, ja sen avulla mm. erotutaan maassa elävistä länsimaalaisista.

No comments: