Wednesday 7 September 2016

Eid Al Adha - Feast of the Sacrifice

Olen ollut Suomi-loman jälkeen vasta muutaman päivän kotona, ja nyt jo elämä on solahtanut uomiinsa niin hyvin, että tuntuu etten olisi Suomessa kesällä käynytkään. Elämä täällä tuntuu pienen paussin jälkeen aika hyvältä ja energiaa tuntuu riittävän. On ollut ihanaa tavata täällä asuvia ystäviä, ja nyt vaan odotan Suomi-koulun alkamista ja talvea, koska se tarkoittaa sitä, että saamme ehkä vieraita, parvekkeen ovea voi pitää auki ja että ulkona voi olla ihan mukava lämpötila. Aloitin tässä mittavan operaation, 14 000 kuvani siirtämisen koneelta pilvipalveluun ja niiden järjestämisen. Ihana saada ne järjestykseen, vaikka niskat jumissa tätä siivoamista saa tehdäkin.


Lupasin selvitellä teille, miksi Eidiä vietetään tällä suunnalla, ja hyvä että lupasin, koska en oikeasti tiedä siitä mitään itsekään. Jälleen kerran, kuten täkäläiseen tapaan kuuluu, kansalliset vapaapäivät ilmoitettiin vasta muutamaa päivää ennen niiden alkamista. Tänä vuonna yksityisen sektorin vapaapäivät ovat 11.-13.9, mutta koska täällä viikonloppu on pe + la, on yksityisen sektorin työntekijöillä edessä yhteensä viiden päivän vapaat. Julkisen sektorin työntekijät taas saavat vapaita vähän runsaammalla kädellä, sillä heille vapaita kertyy aikavälillä 11.-18.9 + kaksipäiväinen viikonloppu. Eikai Eidiä silti vain vapaapäivien takia vietetä, vai? Ei sentään. Eid Al Adhaa vietetään, koska Ibrahim oli valmis uhraamaan Allahille kalleimman aarteensa, poikansa Ismaelin. Seuraavassa suora lainaus Gulf Newsin artikkelista.

Ibrahim was willing to carry out the act, but during his preparation, he was visited by Satan who tried to dissuade him from carrying out Allah’s commandment. Ibrahim was undeterred and repelled Satan by throwing stones at him.

Although Ibrahim was ready to sacrifice Ismail, he needed his son’s consent. Ismail did not show any hesitation and said: "Father, do what you have been commanded. You will find me, Insha'Allah, to be very patient."
When Ibrahim attempted to cut Ismail's throat, he was astonished to see that Ismail was unharmed. Instead, he found a slaughtered ram in front of him. Ibrahim had passed the test by demonstrating his willingness to carry out Allah's command. (Lähde)
Koska kyseessä on islaminuskon juhla, se vaikuttaa erityisesti muslimien elämään. Muslimien odotetaan valmistautuvan Sunnahiin, mikä tarkoittaa sitä, että heidän pitää puhdistautua aamulla ekstrahyvin, pukeutua parhaisiin vaatteisiinsa ja suorittaa aamun Salat Al Fajar-rukoukset. Tapana on myös uhrata eläin, tavallisimmin vuohi tai lammas. Uhrin liha jaetaan kolmeen osaan; yksi osa perheelle, yksi osa ystäville ja sukulaisille ja yksi osa vähäosaisille. Eid Al Adha on siis myös hyväntekeväisyyden aikaa, kuten Ramadankin.
Eid on myös matkustelun aikaa. Lehdet täällä mainostavat erilaisia kohteita, mihin voisi vapaapäivien aikaan suunnata. Paikallislehti suosittelee reissua Goalle, Cape Towniin, Omaniin tai Dubaihin, ja luulen ettei Abu Dhabikaan ihan tyhjillään lomien aikaan ole. Yas Marinalla näyttäisi olevan ilotulitus lauantaina 10. Syyskuuta klo 21.00 ja Yas Mallilla on kaikenlaista toimintaa pitkin päivää. Meillä on jonkinlainen extempore-matka mietinnässä, mutta katsotaan nyt tapahtuuko sitä, sillä vastahan saavuimme Suomesta.
Pohdiskelen tässä itsekseni, että miten erikoinen tämä lomien ilmoittamissysteemi täällä on. Sinulle voidaan kertoa lomasta a) viikon varoitusajalla b) päivän varoitusajalla, tai että esimerkiksi lapsellesi voidaan ilmoittaa lomasta päivää ennen. Siinä voi tulla kiire järjestää lastenhoitokuvioita jos lapsen päiväkoti / koulu onkin kiinni ja olet itse töissä (vanhemmat usein töissä yksityissektorilla, kun taas lapsien koulut ovat osa julkista sektoria (tai siis hetkonen, yksityiskoulujahan ne ovat, joten mitä sektoria ne nyt sitten ovatkaan..??), ja julkisella puolella on lähes aina pidemmät loma-ajat.)
Mukavaa Eidin aikaa ja leppoisaa viikkoa :)

No comments: