Sunday 27 December 2015

Kansainvälisen muuton suunnittelu


Tässä vähän infoa siitä, millaista on kansainvälisen muuton suunnittelu. Kerron myöhemmin vielä muuton toteutuksesta ja siitä, millaisia muita asioita Emiraatteihin muuttamiseen liittyy. Tämä tavaroiden siirtäminen maasta toiseen kun on vain yksi osa koko prosessia.

Muuton suunnittelu
Heti kun tiesimme, että tuleva kotimme saattaa olla Abu Dhabissa, aloimme selvittää miten muutto sinne tapahtuu. Olin jo selaillut blogeja ym. joissa suomalaiset kertoivat ulkomaille muutostaan. Otimme lokakuussa yhteyttä Niemi Palvelut Oy:hyn, jonka jälkeen heidän työntekijänsä tuli meille arviointikäynnille jo muutaman päivän kuluttua. He kävivät mieheni kanssa yhdessä läpi tavaramme, ja tekivät arvion siitä, miten paljon tilaa tavaramme vievät ja mitä koko muutto tulee maksamaan. Päädyimme siihen, että isommista huonekaluista otamme mukaan vain sängyn, tv-tason ja ruokapöydän. Tärkeimpinä pidimme taulujen, kirjojen ja astioiden mukaan saamista, sillä ne tekevät meille asunnosta kodin. Kokonaisarvio muutettavan tavaran tilavuudesta oli 10 kuutiometriä. Vähän kauhulla odotimme hinta-arviota, sillä olin nähnyt kirjoituksia, missä muutto Emiraatteihin oli tullut maksamaan yli 10 000€. Arvioitu summa jäi kuitenkin reippaasti alle tämän, olimme hyvin tyytyväisiä.


Paperiasiat kuntoon
Kun ollaan sovittu miten suuri määrä tavaraa viedään paikasta A paikkaan B, tehdään asiasta tietysti sopimus. Täytyy myöntää, että tähän en osaa tarkemmin kertoa asiasta, sillä mieheni huolehti näistä asioista. Muuttoa edeltävällä viikolla teimme vielä tarkan listan mukaan otettavista asioista ja listasimme niiden rahallisen arvon. Tämä piti tehdä, jotta tavaroille saatiin vakuutus. Vakuutus koko muuttokuormalle tuli maksamaan suurinpiirtein 500€.

Ylimääräisistä tavaroista eroon hankkiutuminen
Kun muutosta oli sovittu, niin aloimme pikkuhiljaa käydä läpi omaisuuttamme ja miettiä, mitä todella halutaan ottaa mukaan, mitä myydään, mitä annetaan pois ja mitä viedään hyväntekeväisyyskirppikselle. Tätä vaikeutti se, että sairastuin ja olin parin viikon ajan todella flunssainen, enkä jaksanut tehdä mitään asioiden eteen. Lisäksi tätä ennen mieheni oli ollut pari viikkoa Ranskassa sukunsa luona ja kävimme pikavisiitillä Hampurissa miehen ystävän syntymäpäivillä. Meillä tuli asian kanssa vähän kiirus, mutta kaikki saatiin kyllä hoidettua ihan kunnialla. Voisin siis sanoa, että mitä nopeammin tavaroiden läpikäymisen aloittaa, sen parempi.

Mitä voi ottaa mukaan ja mitä EI voi ottaa mukaan? 

Nämä asiat vaihtelevat varmaan jonkin verran siitä riippuen, mihin maahan on suuntaamassa.
Saimme listan asioista, jotka ovat kiellettyjä Arabiemiraateissa. Asiaan liittyen soitin vielä itse Niemi Palvelut Oyn tutuksi tulleelle työntekijälle, ja tiedustelin mm. onko ok pakata mukaan nestemäisiä kosmetiikkatuotteita tai lääkkeitä. Nestemäinen kosmetiikka on ok, mutta esim. mitään reseptilääkkeitä ei suositeltu pakkaamaan konttiin. Lisäksi kiellettyjen listalla oli mm. alkoholituotteet, ruoka-aineet, mm. pornografinen materiaali ja uskonnollinen materiaali. Kiellettyjen lista oli aika pitkä. Mieheni oli edeltävällä viikolla nähnyt artikkelin, missä kerrottiin että Emiraatit on pistänyt GTA-pelit kieltolistalle, joten meitä suositeltiin ottamaan ko. peli käsimatkatavaroihin, jotta voimme siitä vielä kysyä. Otin myös "varotoimena" buranat, allergialääkeet ym. käsimatkatavaroihin. Uskon, että mitään huomiota herättävää muuttokuormassamme ei ole, mutta paikallinen tulli tekee silti tarkastuksia ja avaa kontteja. Jos kontista sattuisi löytymään jotain kiellettyä, niin luvassa olisi vähintään "tuntuvat sakot". Kysyin millaisista summista puhutaan näissä sakoissa. Vastaukseksi sanottiin, että on aina paras yrittää pelata varman päälle ja katsoa tarkasti mitä ottaa mukaan, sillä sakot ovat suuria ja ikäviä asioita hoitaa.


Tästä se alkaa!

No comments: