Sunday 27 December 2015

Autoilua Ranskassa pt. 1

Heräsimme kirkkaaseen aamuun Forges Les Bainsissa, Pariisin läheisyydessä. Aamupalana oli patonkia ja hilloa, vähän liian kepeää ja makeahkoa mieleeni, olen tottunut syömään paistettuja kananmunia tai smoothieita. Olin ottanut Suomesta mukaan Elovenan aamupalapuuropusseja (tosin sekin on kepeää ja vähän makeaa), ja nyt päätin tehdä itselleni puuroannoksen, jos se pitäisi nälkää edes vähän kauemman aikaa. Anoppi ihmetteli "ällöttävää puuroani" (kaurapuuro missä mustikoita ja vadelmia) ja lopulta halusi myös maistaa sitä. Maistaessa hänen ilmeensä oli kyllä hyvä, hänestä se oli aivan kamalaa. Eräs mies tuli tuomaan pientä poikaansa hoitoon (mieheni äiti on perhepäivähoitaja), ja hänkin jäi ihmettelemään tätä kamalaa mössöä mitä kutsuin aamupalaksi.

Lähdimme ajamaan Forges Les Bainsin kylästä Ranskan itäpuolelle Nancyyn mieheni mummon luo. Matkan pituus oli 416 kilometriä, eli n. 4 tunnin ajomatka. En tunne oloani yhtään kotoisaksi tässä autojen sekamelskassa, ja ajovauhdit valtatiellä vaihtelevat 90-130km/h. Pariisin lähialueiden ruuhkaisilta teiltä pääsimme valtatielle, jolla oli paljon vähemmän liikennettä ja enemmän tilaa, kolme kaistaa suuntaansa. Valtatien alussa menimme läpi tietullista, josta saimme lipukkeen mukaamme. Valtatien varrella oli kauniita peltoja, todellista Ranskan maaseutua. Vähän väliä näkyi hevosia, lehmiä, lampaita ja saalistavia haukkoja (matkan aikana yhteensä 40 haukkaa). Ranskan maaseutu on kyllä hurmaavan näköistä.


















 









Valtatien yli on monessa kohdasssa rakennettu tälläinen käytävä. Se on tarkoitettu eläimille, että ne pääsevät turvallisesti ylittämään valtatien. 

Nancyn läheisyydessä poistuimme valtatieltä, ja tällä lipukkeella sitten katsottiin kuinka pitkän matkan valtatietä ajoimme ja sen mukaan maksettiin tietulli. Tämä ajettu pätkä tuli tullissa maksamaan 24€, ja se maksettiin heti, että pääsi tieltä pois.




Ajomatkan alussa mieheni kertoi, että Ranskassa ihmiset laittavat joulun aikaan talonsa parvekkeelle tai muualle joulupukkikoristeen roikkumaan. Matkan aikana kuljimme kolmen melko pienen kylän läpi ja Nancyssäkin ajelimme vähän, joten oli hyvä mahdollisuus bongailla näitä roikkuvia pukkeja. Bongasin niitä yhteensä yli 50! Tässä kuva yhdestä joulupukista. 











No comments: