Saturday 5 November 2016

Rikoslain muutokset

Sain käsiini uutisen Emiraattien rikoslakien muutoksista, ja tässä teille pääkohdat siitä. Huomaatte varmasti, että lait ovat hyvin erilaisia mihin Suomessa on totuttu.

Perheväkivalta
Ennen jotkut perheväkivallan ilmenemismuodot ovat olleet sallittuja “if committed in good faith or through the use of a legal right”. Sharia-lain mukaan lyöminen kasvoihin ja arpien aiheuttaminen on jyrkästi kiellettyä, mutta muu väkivalta on ollut hyväksyttyä. Nykyisen lakimuutoksen myötä vaimot ja lapset voivat viedä väkivallan tekijän oikeuteen Sharia-laista huolimatta.

Sakkorangaistusten ylärajat ovat nousseet
Joidenkin rikoksista annettujen sakkojen yläraja on noussut 100 000 dirhamista miljoonaan dirhamiin, eli pahimmillaan sakkoja voi napsahtaa noin 250 000 euron edestä. Pienten rikosten sakkojen yläraja nousi 30 000 dirhamista 300 000 dirhamiin, eli 75 000 euroon. Yritykset voivat myös saada sakkoja ja heidän sakkorajansa nousi 500 000 dirhamiin, eli 125 000 euroon.

Rikoksen tehneet expatit eivät voi paeta karkoitusta
Annettu tuomio suoritetaan vankilassa Emiraateissa, jonka jälkeen seuraa karkoitus. Uusi laki antaa luvan suorittaa karkoituksen välittömästi, esimerkiksi jos henkilö on syyllistynyt murhaan tai prostituutioon.

Yhdyskuntapalvelu osaksi rangaistusjärjestelmää
Pienistä rikoksista ei välttämättä joudu enää vankilaan, vaan voi joutua suorittamaan yhdyskuntapalvelusta.

Hallitsijoiden ja kansallisten tunnusten häpäisy
Hallitsijoiden häpäisystä voi joutua vankilaan entisen viiden vuoden sijasta jopa 15-25 vuodeksi, kun taas hallituksen, instituutioiden, kansallisen logon ja lipun häpäisystä vankilatuomiota saattaa tulla 10-25 vuotta ja sakkoja vähintään 500 000 dirhamia.

Uhkapelaaminen
Uhkapelaamisesta voi saada kahden vuoden vankilatuomion tai 50 000 dirhamia sakkoja. Jos uhkapelaaminen tapahtuu julkisella paikalla tai uhkapeliin tarkoitetussa paikassa vankilatuomio voi olla kolme vuotta plus sakko.

Kansankiihotus uskontoa hyväksikäyttäen
Uskonnon avulla protestiin yllyttämisestä tulee vähintään 10 vuoden vankilarangaistus.

Ruma kielenkäyttö
Suullisesta loukkauksesta tai kiroilusta jotain henkilöä kohtaan voi seurata vuoden vankilarangaistus ja 10 000 dirhamin sakko. Jos suunsoitto kohdistuu valtion työmieheen rangaistus luonnollisesti kovenee.

Eläinten kaltoinkohtelu
Eläinten kaltoinkohtelusta tulee 5 000 dirhamin sakko.

Lähde löytyy täältä.

Paikalliset lakiasiat ovat hyvin mielenkiintoisia, ja toivonkin että jossain vaiheessa saisin koottua muitakin lakeja teille luettaviksi.

No comments: