Wednesday 26 October 2016

Nopea ja herkullinen Tom Yam

Aasialaiset maut ovat vieneet minut totaalisesti mennessään ja olen sen takia päätynyt testaamaan monia ravintoloissa syömiäni ruokia myös omassa keittiössäni. Välillä kokkailut eivät onnistu, enkä niistä aikaansaannoksistani raportoi täällä ollenkaan, mutta sitten välillä kohdalle osuu helmiä reseptejä. Ihastuin Tom Yam-keittoon alunperin paikallisessa Smoking Doll ravintolassa keväällä ja sittemmin olen maistanut sitä muuallakin. Etsin reseptejä ja lopulta tein oman version, mikä on sekoitus useammasta reseptistä.


Tom Yam

1,5-2l vettä
2 kanaliemikuutiota
Tom yam-tahnaa, (käyttämäni pussi oli 30g ja käytin siitä ehkä ⅔ osaa. Kannattaa annostella tätä ehkä vähän varovasti, sillä tulisuutta löytyy)
n. 100g sekasieniä (siitake, olkisienet tms. mitä nyt sienihyllystä löytyy, tai sitten voi käyttää pelkkiä herkkusieniä)
kourallinen herkkusieniä pilkottuna
N. 20 kpl kirsikkatomaatteja
400g katkarapuja tai jättikatkarapuja tai broileria
4 rkl kalakastiketta
4 kaffirlimen lehteä
3 limen puristettu mehu
Korianteria koristeluun

Laita vesi kattilaan ja lisää siihen kaffirlimelehdet, kanaliemikuutiot, limen mehu, kalakastike ja tom yam-tahna. Kiehauta. Lisää joukkoon pilkotut sienet ja anna kiehua muutaman minuutin ajan. Lisää lopuksi katkaravut ja kokonaiset kirsikkatomaatit. Noin minuutin päästä keitto on valmis. Älä keitä keittoa enää lisättyäsi ravut, ettei niistä tule sitkeitä. Jos käytät keitossa broileria, niin broiskun palaset kannattaa lisätä ehkä vähän aiemmin ja keittää hetken että kypsyvät, tai sitten ne voi paistaa etukäteen. Tarjoile korianterin kera ja nauti. Tämä annos on aika hyvän kokoinen, joten sitä jäi myös seuraavaksi päiväksi. Seuraavana päivänä keitto maistui mielestäni jopa vielä herkullisemmalta.


Jos testaat reseptiä kotona, niin haluan ehdottomasti kuulla mitä tykkäsit :)

No comments: