Sunday 22 May 2016

Lisenssiä mä metsästän

Kuva lainattu täältä.

Sain viisumini kevyesti kolme päivää ennen määräajan umpeutumista. Voitte varmaan uskoa, että tässä huushollissa vietettiin melko stressaantuneet pari viikkoa kyseisen paperin palan takia - eikä syyttä, sillä ilman viisumia en olisi päässyt takaisin tänne. 


Suunnittelin aiemmin, että kirjoittaisin yksityiskohtaisen sepustuksen siitä, miten kyseisen paperin haku onnistuu ja mitä pitää tehdä, jotta kaikki sujuu mutkitta. Sittemmin olen luopunut ideasta, sillä koko prosessi oli niin monimutkainen, etten tosiaan tiedä, missä kaikkialla olemme asioineet, mitä koko touhu on tullut maksamaan ja mitä kaikkia papereita loppuen lopuksi tarvittiin.


“Yksinkertaisuudessaan” asioimme Suomen maistraatissa, Suomen ulkoministeriössä, UAE:n ulkoministeriössä mikä sijaitsee Tukholmassa, Ranskan konsulaatissa, UAE:n ulkoministeriössä Abu Dhabissa, maahanmuuttovirastossa, postitoimistossa (joka oli joku virallinen virasto, en oikeasti tiedä?!:D), typing officessa varmaan pari kymmentä kertaa, virallisilla kääntäjillä, terveystarkastuksessa jossain virastossa.. Jokainen käynti maksoi jotain, enkä uskalla edes arvella, paljonko tuo passissani oleva vaaleanpunainen sivun kokoinen tarra tuli maksamaan. Siinä se nyt kuitenkin on, lupani pysyä maassa seuraavan kahden vuoden ajan. Viisumissa mainittu virallinen ammattini, housewife, huvittaa minua vähän, sillä jokin aika sitten en edes tiennyt, että ihminen voi olla viralliselta ammatiltaan housewife. Jos joskus meillä on edessä uusi viisumin hakuprosessi, niin olen ihan valmis palkkaamaan jonkun hoitamaan sen puolestani. Viisumin lisäksi minulle on haettu myös paikallisen vakuutusyhtiön kortti ja Emirates ID-kortti, mutta näiden hakuprosesseista en tiedä paljoakaan.

Sitä voisi ajatella, että yhden paperisodan loputtua saisi vähän aikaa rauhoittua. Heti viisumin saatuani päätin kuitenkin aloittaa HAAD-lisenssin haun. HAAD-lisenssi on paikallinen terveysviraston myöntämä lisenssi hoitajille, lääkäreille ja farmaseuteille. Kaikilla maassa hoitoalalla työskentelevillä on oltava lisenssi, joitain hyvin harvoja pestejä lukuunottamatta. Tiesin lisenssistä jo Suomessa ollessamme, ja sitä varten olin pyytänyt mm. suosituskirjeet englanninkielisinä entiseltä esimieheltäni ja psykiatrilta, jonka kanssa työskentelin. Kovin ylpeänä vein englanninkielisen AMK-todistukseni ja nämä suosituskirjeet terveysvirastoon, ja sain tietää etteivät ne kelpaa. “Did the owner of the hospital write this recommendation letter?” Yritin selittää, että ei Suomessa kukaan omista sairaaloita, ainakaan kunnallisia, ja että kyseiset henkilöt nyt ovat ainoat pätevät ihmiset kommentoimaan osaamistani. Vaatimus virastosta oli kuitenkin selvä, joko sairaalan johtajan tai HR yksikön työntekijän kirjoittama todistus ja suositus, muut eivät käy. Sain myös tietoa muista tarvittavista papereista ja päätinkin hankkia ne kaikki käsiini Suomessa.

Lyhyesti virsi kaunis, HAAD-lisenssiä varten tarvitaan:
  • tutkintotodistus liitteineen
  • ylimmän viraston todistus ammattipätevyydestä, mikä omassa tapauksessani on Valviran lupa
  • 2 suosituskirjettä kahdesta edellisestä työpaikasta, allekirjoittajana joko sairaalan johtaja tai HR-osaston edustaja
  • työtodistukset viimeisen 3 vuoden ajalta, allekirjoittajana sairaalan johtaja tai HR-osaston edustaja (paperissa piti olla työpaikan logo, allekirjoitus, allekirjoittajan titteli, puhelinnumero, maili ja leimat)
  • vähintään 3 vuoden työkokemus
  • lukion päättötodistus
  • maksusuorite lisenssiä varten

Sain tarvittavat paperit haltuuni melko helposti, sillä entisten työpaikkojeni henkilöstörekryn ihmiset olivat kerrassaa avuliasta ja mukavaa sorttia, mistä iso kiitos teille kaikille. Kun paperit oli saatu kasaan, oli aika marssia laillistetun kääntäjän pakeille. Ystäväni tunsikin erään käännöstoimiston väkeä, ja näin ollen sain paperinivaskani ammattilaisten käsiin. Ikävä kyllä paperit eivät ehtineet mukaani Suomesta lähtiessäni, mutta ne postitetaan minulle Abu Dhabiin.

Tämä lisenssiprosessi etenee ilmeisesti siten, että toimitan skannatut kuvat papereistani terveysvirastoon, ja he sitten käsittelevät niitä ja ilmoittavat jos jotain papereita tarvitaan lisää - ja niinhän usein kuulemma käy.. Papereiden käsittely vie puolesta vuodesta puoleentoista vuoteen (eikä pian alkava Ramadan ainakaan auta asiaa..), eli aikahaarukka on aikamoinen. Jos siis toiveikkaita ollaan, olisin joulukuussa laillistettu hoitaja myös täällä päin maailmaa. Arvioisin lisenssin haun hinnaksi jotain 1500e paikkeille, joten sen myötä olisi kyllä suotavaa päästä töihinkin.

Monet paikalliset naiset toimivat hyvissä viroissa erilaisissa virastoissa tai esimerkiksi sairaaloissa, mutta iso osa on varmasti myös kotirouvina tai kotiäiteinä. Ymmärtämäni mukaan paikallisilla on aivan oma palkkaluokkansa ja perheen aviomies saa periaatteessa päättää, saako vaimonsa käydä töissä vai ei. Olen tavannut joitakin paikallisia naisia erilaisissa tapahtumissa, ja he joiden kanssa olen keskustellut, ovat olleet opiskelijoita yliopistossa.

I got my residence permit three days before the deadline. The road of getting that small piece of paper to my passport was quite hard, and I'm relived not to need to do anything to it before two years. After this one mess of paperwork I started a new project, getting the HAAD-license. The HAAD-license is required to have in here, if you wish to work as a nurse or in other position in health care. I was collecting some of the important papers for it from Finland and now I'm just waiting for them to send the translated versions to me. Wish me luck, I hope this project is ready in 6 months.

2 comments:

Anonymous said...

Oikeastiko tuo viisumin hankinta vaatii käyntiä Ruotsissa ja Ranskassakin?! Voi apua, tuohan kuulostaa ihan mahdottomalle tehtävälle! Löytyisikö tuohon mistään mitään kattavia ohjeita?

Anna said...

Moikka :) Käyntiä ei varsinaisesti tarvita, mutta kirjattuja kirkeitä tuli lähetettyä useita viime syksynä. Meille viisumien hankinta oli monimutkainen juttu, kun olemme kotoisin eri maista mieheni kanssa ja koska olimme menneet vasta naimisiin, oli siinä oma sähellyksensä paperitöiden osalta myös. Emiraattien suurlähetystö on tulossa myös Helsinkiin, joten sen jälkeen eri papereiden (vihkitodistus ym.) laillistaminen helpottuu huomattavasti. Parhaimmat ohjeet viisumin hakuun saa Emiraattien suurlähetystöstä (toistaiseksi lähin on Tukholmassa, mutta vastaavat hyvin maililla). Jos olet tulossa töihin tänne suunnalle, niin monilla firmoilla on sellainen ihminen joka järjestää viisumihakemuksia, jolloin omat hermot säästyvät huomattavasti enemmän. Aikamoinen tehtävähän se on, mutta mahdoton ei..kai ;)