Thursday 26 May 2016

Sitä parasta pastaa


“Löysin” tämän reseptin loppusyksystä 2012, kun isäni linkkasi minulle Helsingin Sanomien artikkelin avokadopastasta, josta oli tullut 2012 syksyllä todellista trendiruokaa. Tämä on juuri se “the avokadopasta”, invented by Alexander Gullichen. Yritin linkata tähän Safkaa-blogin alkuperäisen reseptin, mutta jostain syystä sitä sivua ei saanut auki.

Nyt avokadopastakuumeeni alkoi siitä, kun selailin Jamie Oliverin uutta keittokirjaa ja siellä vilahti pasta-annos, missä oli käytetty avokadoa. Uudessa “kotimarketissani” Géantissa käydessäni huomasin, että siellä oli hyvännäköisiä (tai siis, sopivan tuntuisia :D) avokadoja ja laulu oli valmis.

Ainakin Géantissa ja Lulussa on muuten erikoinen tapa vihanneksiin liittyen. Suomessahan asiakas laittaa haluamansa vihannekset ja hedelmät pusseihin ja punnitsee ne itse, mutta täällä on kaupoissa sitä varten työntekijä, joka hoitaa punnitsemisen.

Avokadot olivat melkein kaksi kertaa isompia kuin Suomessa :O

Avokadopastan resepti Helsingin Sanomien sivuilta ja omat kommenttini sulkujen sisällä:

1 valkosipulinkynsi
½ chiliä (poista siemenet)
1 limetti (joskus saatan käyttää kaksikin limeä, makuasia)
2 kypsää avokadoa
suolaa
mustapippuria
½ dl oliiviöljyä
kourallinen basilikaa (tuoretta)
kourallinen lehtipersiljaa (itse käytän aina tuoretta korianteria)
30 g (1 dl) raastettua pecorinoa (about pienen nyrkin kokoinen kasa raastettua juustoa)
30 g (1 dl) raastettua parmesaania (saman kokoinen kasa molempia juustoja)
400–500 g spagettia

  • Voit tehdä kastikkeen suoraan tarjoilukulhoon, jossa kannat pastan pöytään. Pilko valkosipuli ja chili, laita ne kulhoon. Purista limetin mehu mukaan. Halkaise avokadot ja poista niistä kivet. Kuutioi avokado kuoressaan ja kaiverra sisus ruokalusikan avulla kulhoon. Hienonna yrtit ja raasta juustot. Lisää suola, pippuri, oliiviöljy, hienonnetut yrtit, sekä pecorino- ja parmesaaniraaste.
  • Pistä homma sekaisin lusikan avulla, maista. Kastikkeessa tulee olla tarpeeksi suolaa, muuten lopputulos on mauton.
  • Keitä spagetti al dente -kypsyyteen hyvin suolatussa vedessä, ota talteen vajaa desi keitinvettä. Valuta pasta lävikössä. (HUOM! Keitinveden tulee maistua merivedeltä)
  • Lorauta osa keitinvedestä kastikkeen sekaan, ja pyörittele spagetti kastikkeen kimppuun. (n. 0,5-1dl)
  • Raasta päälle parmesaania ja rouhi myllystä mustapippuria. Tarjoa heti. (Nauti ruuasta ja toivo, että muut eivät jaksa santsata ;) )

Tällä ruualla olen hemmotellut itseäni, ystäviä, sukulaisia ja työkavereita. Herkullinen pasta, joka aiheuttaa vakava-asteista riippuvuutta.

No comments: