Monday 8 February 2016

Qasr Al Hosn ja palasia historiasta

Kävin viime viikolla Qasr Al Hosn-festivaaleilla. Festivaali järjestettiin ihan Abu Dhabin ytimessä, Qasr Al-Hosnin, eli valkoisen linnakkeen (White Fort) ympäristössä. Qasr Al Hosn on ollut ennen hallitsijasuvun (Al Nahyan) koti, ja se on Abu Dhabin vanhin rakennus. Qasr Al Hosn festivaali järjestettiin nyt neljättä kertaa, ja sen tavoitteena on tuoda esille Emiraattien historiaa, kulttuuria, traditioita ja tapoja. Festivaalialueella oli esityksiä, työpajoja, näyttelyitä ja mahdollisuus maistaa paikallisia herkkuja. Festivaalialueella oli paljon vanhempia ihmisiä esittelemässä kädentaitoja ja nuoret emiraattinaiset- ja miehet toimivat oppaina. Tapasin paljon mukavia ihmisiä, jotka kertoivat paljon taustojaan ja vastailivat moniin kysymyksiini.


Olen ottanut kuvan valokuvasta, joka oli esillä näyttelyssä. Kuvassa Sheikki, kuninkaallinen suku, sotilaat ja kansalaiset kävelevät avaamaan Qasr Al Hosn festivaalin. Kuva vuodelta 2015. 
Koko Emiraattien alue on ennen ollut pelkkää hiekkaa, aavikko. Täällä elettiin pääasiassa kalastuksella ja helmenkalastuksella. Sitten täältä löytyi öljyä, ja alue alkoi vaurastua. Vallassa oleva suku ja erityisesti Sheikh Zayed alkoi kehittää aluetta. Erämaahan, meren äärelle alettiin rakentaa teitä, taloja, kouluja ja sairaaloita. Sheikh Zayed bin Sultan Al Nayahia pidetään suurena visiönäärinä, ja hänen tiedonhalunsa, kehittämispyrkimyksensä ja tahto tehdä hyvää omalle kansalleen on tuonut Abu Dhabin ja muut Emiraatit siihen, mitä ne tänäpäivänä ovat. Hallitsijoilla on tarkoitus pitää hyvää huolta kansastaan, ei pitää vaurautta vain itsellään. Muutamassa kymmenessä vuodessa aavikolle on noussut iso kaupunki, joka kasvaa entisestään. Emiraattien alueella n. 80-90% asukkaista on expatteja, eli vain vähemmistö on paikallisia. Täällä pidempään asuvat ystävämme puhuvat siitä, miten hienoa on, että täällä monet eri kansalaisuudet elävät sovussa.

Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyan (1918-2004), Emiraattien perustaja. Kuva lainattu täältä.
Kuvassa Qasr Al Hosn linnake, hallitsijasuvun koti. Kuva lainattu täältä.
Abu Dhabi mereltä kuvattuna. Linnake sijaitsee n. kuvan keskiosassa, kävelymatkan päässä vasemmalla olevasta korkeasta talosta. Kuva lainattu täältä. 




Kuvassa miehet esittävät tanssia, jonka nimi on Ayyalah. Se on tanssi, mikä kertoo suurista taisteluista ja se esitetään mm. Sheikin kunniaksi. Tanssissa käytetään mukana rekvisiittaa, esimerkiksi keppejä tai miekkoja.


Tässä kuva tanssista, jonka tavallisesti esittävät nuoret tytöt. Tanssin nimi on the hair dance, raqs sha’ar. Tanssin aikana tytöt heilauttavat hiuksiaan puolelta toiselle. Tanssi esitetään häissä ja muissa juhlatilaisuuksissa.




Kävimme katsomassa, miten täällä on tehty kankaita, koriste-esineitä ja kalapyydyksiä. Useimmat kalapyydykset olivat sellaisia heitettäviä, jotka sitten painojen avulla vajosivat pohjaan ja ne vedettiin sitten ylös ja katsottiin, tuliko kaloja.

Taateleita käytetään ruuanlaitossa paljon, ja niitä on monenlasia laatuja. Maistelimme taateleiden eroja, olivat hyviä mutta aika makeita.
Haukkoja on käytetty Emiraateissa metsästykseen (Falconry) ja edelleen monilla emiraattipojilla ja -miehillä on oma haukka.

Aikamme festivaalialueella kierreltyämme menimme vielä kierrokselle Qasr Al Hosnin linnakkeen sisälle. Siellä oli audiovisuaalinen esitys, jossa saimme kuulla alueen historiasta ja hallitsijoista. Tosi hienosti toteutettu esitys! Muurien sisäpinnalle heijastettiin videota ja se näytti livenä tosi upealta.

Qasr Al Hosnin sisällä oleva "kokoussali". Tällä paikalla istui Sheikki ja täällä tehtiin kaikki päätökset. Kokoussalissa olevaa Sheikin paikkaa vastapäätä avautui huone täynnä penkkejä. Niillä istuivat kuuntelijat, neuvonantajat ja muut suvun jäsenet. Tämä oli vähän kuin Eduskuntasali, mutta pienempi. 


Sheikkien kuvia heijastettuna Qasr Al Hosnin sisäseinälle.
Olin kovin tyytyväinen siihen, että osallistuin tähän festivaaliin. Pidän sitä tärkeänä, että täällä asuvat ihmiset tietävät maan taustoista ja tavoista. Suosittelen osallistumaan tänne jos vierailet Abu Dhabissa festivaalin aikoihin. Itselleni hienoimpia kokemuksia oli nähdä perinteisiä tansseja ja tämä audiovisuaalinen esitys Qasr Al Hosnin linnakkeessa.

Lähteet: Emiraattien suurlähetystö, Qasr Al Hosn-festivaalin paikalliset oppaat ja valokuvanäyttely, joka kertoi Emiraattien historiasta.
Monet kuvat ovat ottamiani, muut on lainattu netistä ja niistä löytyy lähteet.
Tänä vuonna festivaalialue on auki 3-13.2.2016.

No comments: