Saturday 13 February 2016

Ranskajutut 3 - ranskalainen koti ja arki

Ransjajutut-postaussarjani jäi ihan kesken, vaikka olin kirjoittanut ne jo valmiiksi etukäteen. Tässä postauksessa kerron vähän ranskalaisista kodeista ja ranskalaisesta arjesta. Muistutan edelleen, että nämä ovat pitkälti omien kokemusteni perusteella kirjoitettuja juttuja, joku muu voi kokea ja nähdä aivan eri tyylillä nämä asiat.

Olen nähnyt aika monia ranskalaisia koteja, kaikki melko erilaisia. Joitain yhteneväisyyksiä löysin kuitenkin. Lattiat ovat melkein joka paikassa laattaa. Ihmiset käyttävät sisällä kenkiä, ja mattoja käytetään vähän. Sisälämpötila pidetään viileänä. Kaikissa taloissa ei ole lämmitysjärjestelmää, vaan lämmitys saatetaan hoitaa esim. lämpöpuhaltimilla. Vessat ovat kylmiä ja pieniä, niissä ei ole lavuaaria, käsisuihkua saatikka peiliä. Melkein joka kodista kylpyhuoneesta löytyy kylpyamme. Keittiössä on kaasuliesi ja usein keittiö onkin vain ruuan laittamista varten, syöminen tapahtuu ruokailuhuoneessa tai olohuoneessa isomman pöydän ääressä. Ranskassa näkemäni talot ovat sokkeloisia, tässä täytyy sanoa että suomalaiset talot ovat jotenkin käytännöllisempiä. Illan tullen talon ikkunaverhot suljetaan, kaukosäätimen napsaisulla ikkunoiden eteen laskeutuvat metalliset/muoviset suojat. Tämä on sellainen asia mitä ihmettelin tosi paljon kun ensimmäistä kertaa tämän näin. Enpä ole koskaan tullut kysyneeksi, että miksi tälläiset verhot, mutta olen nähnyt näitä monessa paikassa. Sen lisäksi ylemmisssä kerroksissa on tavallisesti puiset ikkunaluukut, jotka suljetaan yöksi.


Ranskalaisten arki on varmasti yhtä monimuotoista kuin meilläkin Suomessa, mutta tässä yksi esimerkki siitä. Perinteisesti työpäivä alkaa 9 aikaan aamulla ja päättyy 18 aikaan illalla, työpäivät voivat venyä paljon pidemmiksikin. Jos perheessä on lapsia, niin lapset (ja usein mieskin, jos hän työskentelee lähialueella) tulee kotiin noin klo 12-14 aikaan lounaalle. Illallinen syödään klo 19-21 välisenä aikana, eli näin suomalaisesta näkökulmasta aika myöhään. Jos matkustaa Ranskaan on hyvä tietää, että ravintolat ovat tavallisesti auki vain ruoka-aikoina (n.12-14 ja n.19-21).

Vaikka Ranskassa on isoja supermarketteja, niin katujen varsilta löytyy myös kivijalkakauppoja, leipomoita, lihakauppoja, juustokauppoja, vihanneskauppoja ym. Ranskalainen syö aamupalallaan mitä todennäköisimmin vaaleaa leipää, croisantin tai patonkia, hilloa, nutellaa, mehua ja teetä tai kahvia. Omaan mieleeni ranskalainen aamupala on liian makea, eikä riitä antamaan energiaa saatikka pitämään nälkää, mutta kummasti vaan moni sillä silti selviää. Kun lapset saapuvat koulusta ja aikuiset töistä, tarjotaan välipalana usein jotain makeaa, keksejä, vanukasta tai hedelmiä. Lounaalla ja tavallisella illallisella on todennäköisesti jotain aika simppeliä, pastaa + kastiketta, salaattia, sosekeittoa, papuja ja kanaa/lihaa. Asia mihin kiinnitin huomiota liittyy aterimiin, nimittäin Suomessa ollaan totuttu siihen, että kun olet syönyt niin asetat aterimesi klo viiteen. Ranskassa ei tätä tapaa ole, vaan siellä aterimet jätetään ihan miten sattuu.


Ranskassa ihmiset ajavat pääosin pienillä autoilla, sillä ne ovat näppäriä ruuhkissa ja kaupunkien kapeilla kujilla. Isompien autojen omistajat saattavat välillä olla aika hukassa, esimerkiksi parkkipaikkaa hakiessa. Ruuhkat ovat kaupungeissa tuttuja, mutta muuten tieliikenne on melko sujuvaa vaikka autoja onkin paljon. Kaupunkien kapeiden kujien, ruuhkien ja taajama-alueiden sujuvien teiden lisäksi maasta löytyy paljon kaupunkien ulkopuolella olevia isoja valtateitä, joiden käyttämisestä maksetaan tietullia. Kun Ranskassa saa ajokortin, niin auton takapuskuriin laitetaan A-tarra josta kanssa-ajajat näkevät, että kyseisen kuski ei ole vielä kovin kokenut liikenteessä. Tarran saa poistaa, kun ajokokemusta on kertynyt 1-2 vuotta. Huomasin, että autoihin saatetaan laittaa rattilukko, jos auto jätetään yöksi vaikka talon ulkopuolelle kadun varteen. Suomessa en ole koskaan rattilukkoja nähnyt.

Aiemmat Ranska-postaukset löytyvät täältä ja täältä.

Mukavaa lauantaita teille, nauttikaa viikonlopusta <3

No comments: