Monday 18 January 2016

Byrokratian pyörteissä

Tämä meidän Suomesta lähtö ja toiseen maahan suuntaaminen ei ole sujunut ihan ongelmitta. Syksyllä, heti kun tiesimme että muutamme, aloin selvittää kaikkia asioita mitä (dokumentteja ym.) tarvitsemme mukaamme, kun meille haetaan viisumeita. Selvitin näitä lähinnä omasta puolestani, sillä miehelleni on viisumi jo valmiina kun saavumme maahan (ainakin jos kaikki menee niin kuin pitäisi :D), mutta minulle viisumia voidaan hakea vasta kun olemme Emiraateissa.

http://aattp.org/wp-content/uploads/2013/05/ecard-f-this-300x210.png
Kuva lainattu täältä
Aluksi kyselin tarvittavista dokumenteista taholta, jonka uskoin näistä asioista tietävän. Minulle sanottiin, että voin saapua pelkän passin kanssa eikä muita dokumentteja ei tarvita. Tämä muuten _ei pidä paikkaansa_.

Asia tuli uudelleen puheeksi, kun eräs tuttavamme kertoi, että hän ja vaimonsa kohtasivat ongelmia Emiraateissa, koska heillä ei ollut mukana vihkitodistusta. Toki meillä olisi ollut vihkitodistus mukana, sillä puolisolle ei voida hakea viisumia jos sitä ei ole. Mutta yhtä asiaa emme tienneet, sillä kukaan ei sitä kertonut. Tämän vihkitodistuksen tulee nimittäin olla laillistettu sekä Suomen ulkoministeriössä, että Emiraattien suurlähetystössä (joka muuten sijaitsee Tukholmassa eikä Helsingissä, kuten aluksi oletin).

Tämä vaati sellaisen prosessin, missä saatu vihkitodistus (englannin kielelellä), toimitettiin laillistettavaksi Suomen ulkoministeriöön (maistraatin laillistus ei riitä) kirjattuna kirjeenä, mistä he lähettivät sen takaisin meille. Laillistus maksoi 20 euroa (+ postikulut kirjatusta kirjeestä). Tämän jälkeen paperista otettiin kopiot, yksi itselle ja yksi Emiraattien suurlähetystölle (heidän arkistoaan varten). Alkuperäinen laillistettu vihkitodistus ja yksi kopio toimitettiin postitse Emiraattien suurlähetystöön ruotsiin. Tässä on sellainen juju, että sivuilla lukee laillistuksen maksavan 600 kruunua, mutta jos asuu Suomessa tai Tanskassa, pitää maksaa vielä 50 kruunua lisää. Eli yhteensä 650 kruunua, jonka euromääräinen summa vaihtelee kurssien mukaan (muistaakseni reilu 70 euroa). Ei riitä, että sivuilla lukee tuo summa, vaan se pitää erikseen myös varmistaa mailitse suurlähetystöstä. Tämän lisäksi on hyvä tietää, että suurlähetystö haluaa, ymmärrettävästikin, että kirje lähetetään kirjattuna. Heille pitää myös laittaa kuoreen mukaan postimerkit (tai siis pikemminkin jotkut kupongit millä saa ostaa postimerkkejä takaisin lähetystä varten, Postista saa sellaisia) jolla saa maksettua kirjatun kirjeen lähetyksen Ruotsista takaisin Suomeen. Postissa kukaan ei tiennyt mitä kirjatun kirjeen lähetys Suomeen maksaa, mutta Ruotsiin sen lähetys maksoi alle 40e. En nyt muista, sisältyikö tuohon summaan myös sen takaisin lähetyksen maksut vai oliko yhteissumma enemmänkin. Nyt kuitenkin kyseinen paperi on hallussamme kaikilla leimoilla ja nimmareilla varustettuna, huh.

Voilá!......tai sitten ei.

Tällä viikolla nimittäin kävi ilmi, että miehen on hankittava yliopiston päättötodistuksensa ja ehkä muitakin papereita käännätettynä ranskasta englanniksi, laillistettuina ja leimattuina. Kaikenlisäksi näiden papereiden pitäisi olla paikalla Emiraateissa jo reippaasti ennen meidän saapumistamme, sillä ilman niitä ei voida viisumia hakea, ja jos miehellä ei ole viisumia, niin minäkään en voi sitä hakea. Tämä on ihan tosi tyhmä “takaisku”, sillä tästäkin asiasta luin ja kysyin viisumin hakua hoitavalta taholta, että tarvitsevatko he todistukset näin käännätettyinä ja laillistettuina ja vastaus oli etteivät tarvitse. Ja nyt, kaksi viikkoa ennen saapumista tulee tieto, että heillä ei ole tarvittavia papereita. Tai itse asiassa, he eivät edes tiedottaneet asiasta, vaan mieheni soitti sinne ja kysyi,ihan vain varmistaakseen että kaikki on ok. En uskalla edes ajatella miten olisi käynyt, jos hän ei olisi soittanut. Tämän kaiken seurauksena hän joutuu olemaan töistä pois pari päivää ja matkustamaan Pariisiin hakemaan näitä leimoja ja käännätettyjä papereita. Tässä myös pieni asia mikä oli tosi hyvä että huomattiin: Pariisissa sijaitsevan Emiraattien suurlähetystön kerrotaan olevan auki klo 16.00 saakka (nettisivuilla), puhelinvastaaja tosin kertoo, että suurlähetystö sulkee ovensa klo 15.00. Kun puhelun sai läpi, niin virkailija kertoi suurlähetystön todellisuudessa sulkeutuvan jo klo 14.00. Jos tätä ei olisi selvitetty ajoissa, olisi voinut käydä huonosti. Koska tätä saattaa lukea joku joka näitä asioita saattaa joutua hoitamaan, niin kerrottakoon että kun asiakirjoja käännetään toiselle kielelle, kääntäjän tulee olla laillistettu ja käännätys maksaa n. 100e/paperi.

Jos siis muutat Emiraatteihin, tarvitset ainakin:
  • passin (minkä voimassaoloaikaa pitää olla jäljellä ainakin 6kk ellei joka 1 vuosi)
  • jos muutat puolisosi kanssa, teillä pitää olla mukana laillistettu vihkitodistus, joka on englanninkielinen ja laillistaminen tapahtuu sekä Suomen ulkoministeriössä, että Ruotsissa sijaitsevassa Emiraattien suurlähetystössä
  • Jos hakeudut töihin, niin tarvitset tutkintotodistuksesi englanniksi käännettyinä (laillistetulla kääntäjällä) ja laillistettuina (Suomen ulkoministeriö & UAE suurlähetystö)
  • Jos menet Emiraatteihin töihin, täytyy sovitun palkkasi olla vähintään tietyn rajan ylittävä TAI työnantajasi on maksettava asumiskustannuksesi TAI molemmat
  • Jos muutat puolisosi mukana, täytyy puolisosi palkan ylittää tietty raja, että sinulle voidaan hakea viisumia
  • Jos muutat puolisosi mukana ja haluat itsekin hakea Emiraateissa töitä, on sinun todistuksiesi ym. oltava käännätetty & laillistettu, sinun pitää anoa työlupaa ja työluvan saamiseksi pitää käydä ainakin kattavassa terveystarkastuksessa ja tehdä miljoona muuta asiaa.. niistäkin kerron varmaan sitten myöhemmin.
  • Jos passissasi on Israelin leima, et pääse maahan (tai näin minulle on kerrottu)
  • kun sinulle haetaan viisumia ja muita lupia, tarvitset lukuisia passikuvia itsestäsi

[Info 2: Jos muutat Emiraatteihin työkomennukselle/puolisosi työkomennuksen vuoksi, pääset todennäköisesti paljon helpommalla. Suosittelen silti selvittämään asioita itse niin paljon, kuin vaan voit.]

Hyödyllisiä linkkejä:


Jos joku haluaa täydentää tätä kirjoitusta muilla neuvoilla, niin laita viestiä kommenttiboksiin. Kerron sitten myöhemmin, menikö kaikki tältä erää nappiin vai ei :D 

Anna

1 comment:

Jenni M said...

Huhhuh mitä paperirallia! Inhottavaa jos ei voi luottaa virallisiin tahoihin, ja kaikkien huolellisten selvitysten ja varmistelujen jälkeen tulee tuollasia yllätyksiä. Turhauttavaa! Onneksi olette itse olleet aktiivisia. Tästä postauksesta on kyllä varmasti hyötyä muille vastaavassa tilanteessa oleville. Suukkoja sinne! Etteköhän te pääse onnellisesti perille :)