Tuesday 5 January 2016

Ensimmäiset päivät Amsterdamissa

Saavuimme pari päivää sitten Hollannin pääkaupunkiin Amsterdamiin. Meille on täältä vuokrattu kaksio Jordaanin alueelta, emme siis asu hotellissa. Paikalle päästyämme olin vähän ehkä järkyttynyt siitä, että kyseinen asunto oli ensinnäkin aivan kylmä, sisälämpötila +14 astetta. Lisäksi asunto markkinoitiin todella laadukkaana, mutta ensimmäisen illan aikana selvisi jo monia puutteita, mitkä valitettavasti eivät tukeneet tätä ennakko-oletusta mikä meillä asunnosta oli. Emme olleet itse päässeet vaikuttamaan siihen, millaisen paikan valitsemme, sillä miehen työnantaja etsi meille asunnon. Tosin, paikan kuvien perusteella olisin varmaan itsekin tämän valinnut, moni kakku päältä kaunis. Työnantajan kautta moni asia kuitenkin luonnistuu, ja päätimme pysyä tässä asunnossa kunhan vain saamme tänne niitä kodintarvikkeita joita tarvitsemme, esim. silitysraudan, silityslaudan, pyyhkeitä ym. Hinta- laatusuhde ei edelleenkään ole mielestäni kohdallaan, ja aiomme näistä asioista antaa kyllä palautetta asunnonvälityssivustolle lähdettyämme. Nyt parin päivän jälkeen ensijärkytys on laantunut, asunto on kuitenkin ihan riittävän tilava meille kahdelle ja tästä on kävelymatka keskustaan. Kuukausi tässä menee varmaan nopeasti.

Eilen vietin päiväni tutkaillen Amsterdamin tarjontaa netin välityksellä ja kirjoitellen juttuja tänne blogiin. Sitten kävi seuraavanlainen välikohtaus. Joku nimittäin oli ovemme takana, tempoi sitä kahvasta ja löi nyrkin oveen (tai siltä se ainakin kuulosti). Istuin ihan muutaman metrin päässä ja katsoin vaan kun kahva meni ylös ja alas, oven takaa kuului ärtynyt miesääni. Olin kauhusta jäykkänä ja soitin samantien miehelle töihin. Tilanne meni ohi tosi nopeasti ja tyyppi lähti. Oma mieheni sen sijaan kiisi töistä kotiin samantien, vaikka sanoin ettei täällä ole mitään hätää. Katsoimme oman oven kunnon ensin, se oli ihan hyvässä kunnossa, ei mitään ihmeellistä. Lisäksi lukko on tosi jykevä. Rapun alaoven saa auki vain avaimella ja sekin oli täysin kunnossa, siinäkin on vahva lukko. Yhdessä järkeiltiin, että mikä tämä tilanne oli oikein ollut. Ei keksitty sille muuta selitystä, kuin että joku oman rapun henkilö oli tullut väärälle ovelle, ehkä humalassa tms.. Mietin myös vaihtoehtoa, että olisiko joku voinut vaan kompastua portaissa ja horjahtaa ovea päin. Amsterdamissa olleet tietää, että täällä rappukäytävät voi olla aivan mielettömän ahtaita ja jyrkkiä. Tämä jää nyt mysteeriksi, mutta en koe mitään sen suurempaa turvattomuutta. Yleisesti ilmapiiri vaikuttaa mukavalta ja rauhalliselta, vaikka ihmisiä on (varsinkin keskustassa) paljon. Ihmiset ovat ystävällisiä, enkä ole nähnyt mitään epämääristä sakkia.

Tänään missiona on ollut opetella käyttämään kaasuhellaa (sieluni silmin näin tilanteen missä räjäytän koko kämpän) ja pesukonetta (huom. se on ihan erilainen kuin meillä ennen, ja kaikki tekstit vieraalla kielellä). Uskallan jo sanoa, että olen onnistunut molemmissa. Löydettiin ruokakauppa tuosta ihan lähikulmilta ja ollaankin käyty siellä jo pari kertaa. Kaupoissa ei käy aina kortti, ja käteistä kannattaa olla mukana. Suomessa olen ollut kovin merkkiuskollinen ja ostanut kaupasta aina niitä samoja tuttuja tuotteita, lihat ja kananmunat hankin Reko-lähiruokaringin kautta. Täällä ja Abu Dhabissa tulee varmaan ikävä Rekorinkiä (ja Prismaa), sillä totuin niihin laadukkaisiin elintarvikkeisiin mitä sitä kautta ostin. Täytyy löytää omia uusia luottotuotteita.. Kotikatumme päästä bongasin pienen luomupuodin, minkä valikoimaan aion mennä tutustumaan tänään.


Seuraavien päivien ja viikkojen aikana on luvassa museovierailuja, valofestivaalit, matka Haagiin (paperiasioiden hoitoa) ja varmaan ihan kotosalla oleilua.

Kiva kun kävit kurkkaamassa blogiani. Jätä kommenttia, luen niitä hyvin mielelläni :)

No comments: