Friday 8 January 2016

Ranskajutut 1

En voi väittää olevani mikään ranskaexpertti, mutta ajattelin että omien kokemuksieni kautta voisin vähän esitellä ranskalaista elämäntapaa, tapoja ja muita asioita joihin olen kiinnittänyt huomiota. Olen ollut Ranskassa kahdesti ja viettänyt nämä ajat aina ranskalaisissa kodeissa, eri kaupungeissa. Välillä eteen on tullut tilanteita, joissa ajattelen että “jaahas, tää on tällänen ranskajuttu, Suomessa asia on eri tavalla..” Nyt on pakko sanoa, että ei näitä asioita voi yleistää jokaiseen ranskalaiseen, vaikka ne ehkä yleistävässä muodossa tässä postaussarjassa onkin kirjoitettu. Painotan, että teksti on koottu omista kokemuksistani ja asioista, joista olen ranskalaisten kanssa keskustellut. Kommenttiboksiin voit kertoa omia kokemuksiasi tai näkemyksiäsi ranskajuttuihin liittyen.

Mitä ihmisille tulee mieleen Ranskasta? Minulle tulee mieleen Eiffel-torni, Notre-Dame (Disney leffa Notre-Damen kellonsoittaja), patongit, viini, samppanja (Champagne), hyvä ruoka, macaron-leivokset ja muotibrändit.

Eiffel-torni.
Aloitetaan faktatiedolla. Ranska on Euroopan suurin maa, pinta-alaltaan 632 833,6 neliökilometriä. Ranskan väkiluku on 65 856 609 (2014) ja eurooppalaisista 13% on ranskalaisia. Ranska on ennen ollut kuningaskunta, mutta nykyisin ns. puolipresidentillinen tasavalta, presidenttinä on tällä hetkellä François Hollande. Valuuttana on euro. Lähde täällä.


Ranskan pääkaupunki on Pariisi. Rakkauden ja valon kaupungiksikin tituleerattu Pariisi sisältää rykelmän historiallisia monumentteja, kauniita & vanhoja kerrostaloja (ja myös ei niin kauniita kerrostaloja), teitä, asfalttia, puistoja, metroverkoston ja tietenkin ison määrän ihmisiä (ja paljon muuta!). Pariisista löytyy mm. Eiffel-torni, Notre-Dame, Luxemburgin puutarha (Jardin du Luxemburg, oma henkilökohtainen suosikkini), Sacré Coeur basilika, Seine-joki ja Louvren taidemuseo. Versaillesin palatsi sijaitsee 20 km päässä Pariisista, kirjoittelinkin siitä tänne jo pienen pätkän aiemmin. Ranska on iso maa, josta löytyy paljon nähtävää Pariisin ulkopuoleltakin. Itse haluaisin vielä nähdä ainakin Alpit, viinin tuottoalueet, Ranskan Rivieran..ja paljon muuta!


Luxemburgin puutarha.
Ranskassa maasto on aika vaihtelevaa, korkeuserot saattavat olla suuriakin. On tasaisia alueita, mutta paljon myös mäkiä ja isoja kukkuloita. Pariisin ulkopuolella on paljon metsiä, ja ranskassa metsästetään jonkin verran (peuroja, villisikoja ja muuta riistaa). Puusto koostuu pääasiassa lehtipuista, mutta etelässä on nahkealehtisempääkin kasvustoa. Maassa, sekä puiden runkoja pitkin kiipeilevät vehreyttä tuovat köynnökset, jotka ainakin näyttävät ihan muratilta (en ole varma onko todella murattia, mutta sitä on kaikkialla!). Ajoimme toukokuussa pienen metsän läpi, ja minusta siellä oli lähes satumaisen vihreää. Vaikka Suomessakin metsät ovat vihreitä ja vehreitä kesällä, niin mielestäni vihreys oli täällä niin huomattavaa. Nyt joulukuussa lehtipuut olivat lähes paljaita, mutta vihreät köynnökset niissä olivat edelleen. Ranskasta löytyy paljon vaihtelevia maisemia, suurkaupunkeja, maaseutua, teollisuusalueita, viinin tuottoalueita, hiekkarantoja, metsiä sekä Alppien vuoristo (korkein huippu on Mont Blanc, 4 810 m) Lähde täällä.

Tätä et ehkä tiennyt, mutta Ranskaan kuuluu myös merentakaisia alueita, muun muassa paratiisisaaret Bora Bora ja Tahiti. Ah, tuollaiseen paikkaan kun joskus pääsisi!
Bora-Boran saari. Kuva otettu Tripadvisorin sivuilta.
Myöhemmin kirjoittelen ainakin tervehtimiskulttuurista, taloista, ranskalaisesta arjesta ja juhlapäiviin liittyvistä traditioista.

Kirjoittelun sijaan aion tänään suunnata pihalle, sillä Amsterdamissa on tänään kaunis ilma. Kirkas sää piristää ihan hirveästi, kun koko viikon on satanut ja myrskynnyt.

Palataan!

No comments: