Monday 4 January 2016

Versailles

Ajoimme eräänä aamuna Versaillesiin. Ennakko-odotukseni oli valtava palatsi kauniine puutarhoineen, kullan ja kristallikruunujen kimallusta. Etukäteeen vielä puhuttiin siitä, miten mittava paikka koko miljöö on, entisillä hallitsijoilla on ollut tilaa temmeltää. En osannut etukäteen yhtään arvata, että näin lauantaina siellä saattaa olla joku muukin.. Koko palatsin edessä oleva aukio oli nimittäin aivan täynnä turisteja. Ostimme liput ja siirryimme jonottamaan. Jonon pituus oli useamman sata metriä. Kirosin koko ideaa saapua tänne, oli kylmä ja näytti siltä, että seuraavaksi tulee myös vettä. Jaksoimme kuitenkin eväiden voimalla seisoa siellä viimassa lähes pari tuntia ja lopulta pääsimme sisälle. 




Palatsiin sisälle päästyämme menimme katsomaan Roayal Chapelia, joka oli suorastaan jumalallisen näköinen paikka. Vaaleaa kiveä, kauniit maalaukset ja hyvin ylevä tunnelma. 


Seuraavaksi menimme katsomaan "The King is dead" näyttelyä, missä esiteltiin Ranskan kuninkaan Louis XIVn kuolemaan ja hautajaisjärjestelyihin liittyviä asioita.

Jatkoimme katsomaan videoita palatsin historiasta. Palatsi on alunperin ollut vain tarkoitettu kuninkaallisten ym. "metsästysmajaksi", mutta sitten sitä alettiin kehittää osanen kerrallaan ja loppuen lopulta siitä tuli Ranskan kuninkaan koti. Myös Versaillesin puutarhoista oli tehty oma videonsa. 




Kierros jatkui läpi palatsin, kauniita, koristeellisia huoneita toisensa perään. Sitten tuli peilisalin (The hall of Mirrors), kuninkaan makuukamarin ja kuningattaren huoneen vuoro. Näistä kaunein oli peilisali, mutta mielenkiintoisin oli kuningatteren huone. 



Kuningattaren huone Versaillesin palatsissa. 
Kuulin oppaan kertovan, että tämä huone on ollut aina kuningattaren käytössä. Viimeinen huonetta käyttänyt kuningatar on ollut Marie-Antoinette, ja huone on sisustettu hänen mieltymystensä mukaan. Marie-Antoinette oli Ranskan kuningas Ludvig XVIn puoliso, ja hänet mestattiin Ranskan vallankumouksen yhteydessä 16.10.1793. Ranskan kuninkaallisilla on edelleen elossa olevia jälkeläisiä, mutta kuningaskunta Ranska ei ole ollut enää aikoihin. 


Vaikka aamun viima ja odottelu harmittikin, olin todella tyytyväinen että kiersimme palatsin läpi ja pääsimme näkemään kaiken mitä näimme. Suunnitelmana on tulla paremmalla säällä tutustumaan myös puutarhoihin..joskus tulevaisuudessa sitten.

No comments: